|

Din savaşı korkutuyor

Endonezya'nın Baharat Adaları'nda 5 gün önce başlayan Müslüman-Hristiyan çatışmaları kontrol altına alınamıyor. Camiler, kiliseler, okullar, evler ve işyerleri yakılıyor. Bölgeye giriş-çıkışlar yasaklandı. Müslüman gençler katliam bölgelerine gidiyor.

Dış Haberler Servisi
00:00 - 25/06/2000 Pazar
Güncelleme: 11:47 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Din savaşı korkutuyor
Din savaşı korkutuyor

Endonezya'nın Baharat Adaları'nda (Moluk) Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında 5 gün önce yeniden başlayan çatışmalar kontrol altına alınamıyor. Sadece dünki çatışmalarda 7 kişinin öldüğü öğrenildi. Adalar'ın başkenti Ambon'daki dünkü çatışmalarda kılıç, mızrak ve tabancalı gruplar birbirine girdi. Çatışmalarda camiler, kiliseler, okullar, evler ve işyerleri ateşe veriliyor, taraflar bulabildikleri her türlü silahla birbirine saldırıyor.

Polis kuvvetlerine ait iki deponun yağmalanması sonucu çok sayıda silah, mühimmat ve onlarca polis üniforması çatışan gruplar tarafından ele geçirildi. Müslümanlar'ın dini lideri Malik Selang, Ambon'da çıkan çatışmada dün 6 Müslüman'ın hayatını kaybettiğini belirtirken, Hristiyanlar'ın dini lideri Semmy Weilerunny ise çatışmada bir Hristiyan'ın öldüğünü bildirdi.

Giriş-çıkış yasaklandı

Endonezya'nın başkenti Jakarta'dan bölgeye sürekli asker sevkedilirken, bölgedeki yetkililer daha fazla güvenlik gücü gönderilmesi için hükümete baskı yapıyor. Son olayla birlikte 5 gündür süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 42'ye yükseldi. Adalarda din çatışmalarının başladığı Ocak 1999'dan beri 3000'e yakın kişi öldü.

Endonezya yönetimi, Baharat Adaları'na giriş-çıkışı yasakladı. Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid, Başkan Yardımcısı Megawati Sukarnoputri ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Amiral Widodo ile yaptıkları görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Moluk adalarına dışarıdan girişleri yasaklama konusunda anlaştıklarını söyledi. Asker ve polise, silahlara el koyma yetkisi verildiğini belirten Vahid, adalara dışarıdan gelenlerin bölgedeki çatışmalara mali destek verdiğini de kaydetti.

Bu arada Endonezya Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid'in siyasi rakiplerinin yeni hükümete yönelik saldırılarını durdurmak için dün yüzlerce kişi Cakarta'nın merkezinde yürüyüş yaptı. Beyaz üniformalar giymiş protestocular, Meclis Başkanı Amien Rais'i Devlet Başkanı'nı kontrol etmeye çalışmakla suçladı.

Yeniden İslami mücadele dönemi

Baharat Adaları son yıllarda kan ve şiddetin merkezi oldu. 5 gün önce Halmahera Adası'nda 114 kişinin katledilmesiyle başlayan çatışmalar Moluku Adaları'na sıçramıştı. Özellikle Ambon'da Müslümanlar'ın katledilmesi Endonezya çapında Müslümanlar'ın harekete geçmesine neden oldu. Üniversitelilerin önderliğinde örgütlenen gençler, katliamların yaşandığı bölgelere gitmek için hükümet engelini aşmaya çalışıyor. Askeri eğitim kampları kuran gençler, uluslararası kurum ve yabancı ülkeler tarafından desteklenen Hristiyanlar'a karşı cihad ilan etti. Özellikle Doğu Timor'un BM ve Batılı ülkeler tarafından Endonezya'dan koparılması Müslümanlar tarafından Endonezya'yı parçalama sürecinin başlangıcı olarak görülüyor. Ülkedeki sorunların tamamen dışarıdan tezgahlandığına inanan Müslümanlar, azınlıkları işbirlikçi olarak niteliyor ve İsmlami bilinç eksenli yeni bir diriliş hareketini örgütlemeye çalışıyor. Hükümet güçleriyle çatışan "Laskar Cihad" adlı grubun 2000 silahlı mensubunu adalara gönderdiği iddia ediliyor. 210 milyon nüfusa sahip Endonezya'da, halkın yüzde 90'ı Müslüman.


24 yıl önce