|

Direnişi kırmada Fransızları örnek alıyor

Irak'ta direnişin üstesinden gelemeyen ABD Başkanı Bush şu sıralar Alistair Horne'nın Cezayir direnişini anlatan kitabını okuyor. Kitapta direnişi bastırmak için Fransızların kullandığı yöntemler anlatılıyor

Dış Haberler
00:00 - 30/06/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 30/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Direnişi kırmada  Fransızları örnek alıyor
Direnişi kırmada Fransızları örnek alıyor

Irak'ta direnişi bitirmek için denediği yollar tükenen Amerikan yönetimi, yeni çözüm arayışları üzerinde çalışıyor. Bush, farklı ülkelerin benzer sorunları nasıl çözdüğüne ilişkin tecrübelerinden faydalanmak için 1954-1962 yılları arasında yaşanan Cezayir savaşını anlatan Alistair Horne'nın ünlü "A Savage War of Peace" adlı kitabını okuduğunu açıkladı. Washington'daki Marine Corps Üniversitesi'ndn Christopher Harmon ise geçen sonbaharda Cezayir modeli hakkında Irak'ta Amerikalı deniz piyadelerine dersler verdi. Cezayirde yaşananlarla Irak'taki durumun benzerlikler taşıdığına inanan Amerikalı komutanların isteğiyle, The Battle of Algiers (Cezayir Savaşı) adlı film 2003 yılının Ağustos ayında Pentagon'da gösterilmşti.

İŞTE FRANSIZ TECRÜBESİ

Christian Science Monitor gazetesine konuşan Harmon, Cezayir savaşının, Amerikan ordusunun, Cezayir savaşını örnek bir vaka olarak uzun süredir incelemekte olduğunu söyledi. Cezayir savaşı sırasında, şimdi Irak'ta görüldüğü gibi yabancı bir ordunun bir Arap ülkesini işgal ettiğini ve Fransız güçlerinin, çevre ülkelerin de destek verdiği uzun süreli 'terör' hareketiyle yüz yüze kaldığını söyleyen Harmon, buna karşılık Fransa'nın etkili önlemler aldığını hatırlattı. Bu çerçevede oluşturulan barikatlarla Cezayir sınırlarını büyük ölçüde kapatıldı, kentin nüfus haritası çıkarıldı, böylece kente denetimin ele geçirilmesi sağlandı. Fransız ordusu, yerel liderleri de belirleyerek, bölgelerinde Fransızlara yönelik saldırının vuku bulması halinde bu liderlerin sorumlu tuttu. Harmon, küçük gruplar halindeki Fransız askerlerin halkın arasına karışarak, kontrol altına almaya çalıştıkları toplum hakkında bilgi edindikleri hatırlatarak bu taktiğin şimdi Irak'ta ABD ordusu tarafından uygulandığını ifade etti.

KATLİAM UYGULANDI

Uzmanlar Cezayir savaşından alınacak dersler olmakla beraber bütün örnekleriyle Irak'ta uygulanamayacağını belirtiyor. Cezayir'de Fransa'ya yönelik en ağır darbenin yine Fransa tarafından verildiğini ifade eden Harmon, direnişin uzamasıyla ordunun sistemli olarak uygulamaya başladığı işkence ve yargısız infazlar nedeniyle Fransa'nın ülke içinde ve dışında politik savaşı kaybettiğine işaret etti. Harmon, Fransa'nın siyasi alanda yaşadığı başarısızlığın, savaşın akıbetini belirlediğini kaydetti.



Askerlerin başucu kitabı

Direnişin, ortaya çıktığı ülkelerin kültürü ve tarihiyle yakından ilgilli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, başka ülkelerde yaşanan deneyimlerin ancak genel fikirler vereceği görüşünde. Ancak bu fikirlerin ABD'de revaçta olduğu görülüyor. 624 sayfalık A Savage War of Peace adlı kitap geçen sonbahardan bu yana üç baskı yaptı. Kitap ABD askeri çevrelerinde elden ele dolaşıyor. Komutanlar Irak'taki duruma atfen Cezayir'i kod isim olarak kullanıyor.



17 yıl önce