|

Don Diego yerine Don Berna gitti

Kolombiya, geçen hafta yakalanan ülkenin en büyük mafya lideri Don Diego'yu farklı bir cezaevine transfer etmeye çalışırken müthiş bir yanlışlığa imza attı. Yetkililer Diego yerine diğer bir tutuklu Don Berna'yı götürdüler

Bogota
00:00 - 16/09/2007 Pazar
Güncelleme: 01:09 - 16/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Don Diego yerine Don Berna gitti
Don Diego yerine Don Berna gitti

Kolombiya'da, geçen hafta yakalanan ülkenin en büyük uyuşturucu mafyası Norte del Valle kartelinin lideri Montoya'nın hapishane transferi sırasında akıllara kolay kolay gelmeyecek bir karışıklık yaşandı. Telegraph gazetesinin haberine göre Kolombiya ordusu yetkilileri, ABD'ye yüzlerce ton kokain sokmak suçundan aranan Patronların Patronu” uyuşturucu kralı 'Don Diego' takma isimli Montoya ile birlikte eski paramiliter liderlerden Carlos Jimenez'in, ölüm tehditleri aldıkları gerekçesiyle tutuldukları hapishaneden Pasifik Okyanusu'ndaki donanma gemilerine transfer edilmesine karar verdi. Ancak hapishane yetkilileri, mahkum transferi sırasında Don Diego'nun yerine bir başka uyuşturucu baronu olan Diego 'Don Berna' Murillo'yu donanma yetkililerine teslim etti.


CARLOS: YANLIŞ ANLADIK

Cuma günü meydana gelen karışıklığın anlaşılmasının ardından Murillo'nun Combita'da tutulduğu hapishaneye geri gönderildiği, Montoya ve Jimenez'in de ayrı donanma gemilerine nakledildiği belirtildi. İçişleri Bakanı Carlos Holguin, yaptığı açıklamada, yetkililerin bir yanlış anlama sonucu mahkumları karıştırdığını kaydetti.


BAŞINA ÖDÜL KONMUŞTU

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın en çok arananlar listesinde yer alan Montoya'nın başına 5 milyon dolar ödül konulmuştu. Uyuşturucu karteli Norte del Valle'nin lideri olan Montoya'nın yakalanmasıyla, ülkedeki en büyük kokain kaçakçılık şebekesine büyük bir darbe vurulmuş oldu. Montoya, kendisini yakalayan tim mensuplarına aynı parayı teklif edip 'Beni serbest bırakın' dediği ancak bu son çırpınışının da yetmediği belirtiliyor. Kolombiyalı yetkililer, Montoya'nın yakalanmasını kendileri tarafından uyuşturucu mafyasına vurulmuş en büyük darbe olarak gördüklerini açıkladılar. ABD ise, Montoya'nın kendisine teslim edilmesini istiyor. ABD'nin amacı, Montoya'yı mahkûm etmek ve cezasını burada çekmesini sağlamak.


Berna kokain baronu

El Kaide lideri Usame bin Ladin'le birlikte, dünyanın en çok aranan insanları listesinde bulunan Kolombiyalı zehir taciri Diego Montoya, özel tim mensuplarının 5 gün önce düzenlediği bir şafak operasyonunda, çalıların arasında don gömlek saklanırken kıskıvrak yakalanmıştı. 'Savaş Lordu' olarak da alınan mafya babası, kendisini yakalayan ekiplere ateşle karşılık vermemiş ve 'Kaybettim' demişti. Kolombiya'nın en büyük uyuşturucu mafyası Norte del Valle kartelinin lideri olan Montoya, tetikçileriyle birlikte toplam 1500 kişiyi öldürmekten sorumlu tutuluyor. 'Don Dieogo' takma isimli Montoya ve rakibi Wilber Varela'nın geçtiğimiz 14 yıl içinde Kolombiya'dan Meksika'ya, oradan da ABD'ye toplam 10 milyar dolar değerinde, 600 ton kokain sevkiyatı yaptığı ifade ediliyor.

17 yıl önce