|

Düğümü Holger çözecek

Almanya'da 'dönerci cinayetleri'nin ardında Alman istihbaratının olduğu iddiası büyük tartışma başlatırken katliamda rol oynayan 4. kişi Holger G'nin sorgusuna başlandı. Görüntülerini manşetten veren Alman siteleri bu 'gizemli' ismin, cinayetleri aydınlatacak bilgilere sahip oldu-ğunu, katillere gizli servis pasaportu sağlayanın da o olduğunu yazdı.

Dış Haberler
00:00 - 15/11/2011 Salı
Güncelleme: 23:35 - 14/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Düğümü Holger çözecek
Düğümü Holger çözecek

2000-2006 yılları arasında 8 Türk dönerci ile bir Yunanın öldürülmesi olayında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Önceki gün Alman basını cinayetleri işleyen ve polise yakalanmamak için intihar ettikleri öne sürülen iki ırkçı Alman'ın yanan karavanında, sadece Alman gizli istihbarat elemanlarına verilen pasaportlar bulunduğunu yazmıştı. Bu iddia üzerine mecliste dönerci cinayetleri için araştırma komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Dün, ölen iki ırkçıyla aynı gruba mensup olan ve yakalandıktan sonra bir çok şeyi itiraf eden kadın ırkçı Beate Zschaepe tutuklanırken şimdi gözler dün sorgusu başlayan dördüncü isim Holger G.'ye çevrilmiş durumda. Holger'ın elleri arkadan kelepçelenmiş halde çekilen fotoğrafları yayınlanırken Alman basını 90'lı yıllardan bu yana aşırı sağcı faaliyetlerde bulunan ve “Nasyonel Sosyalist Yeraltı” adlı örgüte üye olduğu iddia edilen Holger G.'nin, cinayetleri aydınlatacak bilgiye sahip olabileceğini yazdı.

PASAPORTLARI O TEMİN ETTİ

Holger G'nin ölen katillere araç temin ettiği, hatta söz konusu pasaportların da Holger tarafından sağlandığı belirtiliyor. Basına konuşan bazı yetkililer Alman istihbaratının 1999'dan bu yana hem Nasyonel Sosyalist Yeraltı örgütünden hem de Holger G.'den haberdar olduğunu söylerken resmi kaynaklar bunu yalanlıyor. Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı “Alman makamlarının, işleenen suçların aydınlığa çıkarılması için ucu nereye varırsa varsın sonuna kadar gayret göstermelerini bekliyoruz” açıklaması yaparken Alman Başbakanı Angela Merkel, olayın ülkesi için utanç verici bir durum olduğunu söyledi.


Polis bizi ciddiye almadı

Cinayetleri Neo-Nazi bir grubun işlediğinin ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan, öldürülen dönercilerden Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık, “Babamın öldürülmesinin arkasında aşırı sağcı gruplar olduğunu söyledik ancak polis bunu hiçbir zaman ciddiye almadı” dedi. Alman Bild gazetesine konuşan Gamze, cinayet sonrasında polisin yürüttüğü soruşturmayla ilgili gerçekleri anlattı. “Babamı aşırı sağcı bir grubun öldürdüğünü her zaman düşündüm” diyen Gamze Kubaşık, “Ama polis babamın öldürülmesini sürekli işiyle ilişkilendirmeye çalıştı. Soruşturmada uyuşturucu ve Türk mafyası üzerinde durarak bizi de zan altında bıraktılar.” dedi.



12 yıl önce