|

Edepsizler!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkeleri edepsizlik ve kural tanımazlıkla suçladı. Soğuk Savaş döneminin bile bazı kuralları olduğunu hatırlatan Lavrov, söz konusu ilkesiz ülkelerin diplomaside edep kurallarını tümden terk ettiklerine dikkat çekti. Rusya’nın Washington Büyükelçisi Antonov da ABD’nin ajanlık teklif ederek Rus diplomatları ayartmaya çalışmasından şikayet etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 08:45 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Lavrov’dan Batılı ülkelere sert gönderme
Lavrov’dan Batılı ülkelere sert gönderme

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere ve ABD’nin başı çektiği bir dizi Batılı ülkeyi edepsizlik ve kural tanımazlıkla suçladı. Moskova’da Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdül Hasan Mahmud Ali ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya’nın zehirlenmesi gerekçesiyle Rus diplomatları sınırdışı edilmesini değerlendirdi. Lavrov, “Soğuk Savaş hakkında çok şey konuşuluyor. Günümüzdeki durumun klasik Soğuk Savaş döneminden daha kötü olduğu da konuşuluyor. Zira o dönemde bazı kurallar vardı, edep kuralları uygulanırdı. Ancak bugün başta İngiltere, ABD ve onları körü körüne takip eden Batılı partnerlerimiz, tüm edep kurallarını terk ederek aleni yalana ve dezenformasyona yöneldi” ifadelerini kullandı.


ÇOCUKTAN FARKSIZLAR

Lavrov, Rus diplomatların uydurma gerekçelerle sınır dışı edildiğini ileri sürerek Rusya’nın son derece sakin ve soğukkanlı bir yanıt vereceğini kaydetti. Lavrov, Batılı ülkelerin ne kadar ileri gideceklerinin Moskova’ya bağlı olmadığını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Diplomaside karşılıklılık ilkesi vardır. Bu ilke halen geçerli ve tutarlı bir şekilde uygulanmaya devam edecek. Çocukluğumuzda şöyle denirdi: İlk kim başladıysa, o durmalıdır. Çocuk oyunlarını taklit etmek istemiyoruz ancak ortaklarımız halen tam olarak bununla uğraşıyor.”

DİPLOMATLARI AYARTIYORLAR

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD’nin Rus diplomatlara istihbarat servisinde işbirliği teklif ettiğini söyledi. Antonov, “Diplomatlarımıza yönelik yaklaşımları biliyoruz. Onları ABD istihbarat servisi ile işbirliği yapmaya ikna etmeye çalışıyorlar. Kulağa hoş gelen vaatler ve sözlerde bulunuyor. Ancak tek bir şey aynı: ABD’nin çıkarları doğrultusunda işbirliği teklifi” ifadelerini kullandı.


‘Sıkıysa bayrağı indirin’

Rusya’nın Seattle Konsolosluğu, Washington’ın kararının ardından kapatılarak boşaltıldı. Konsolosluk çalışanları binanın önünde hep birlikte fotoğraf çektirdikten sonra, tabelayı kaldırdı. Binadaki evrak ve eşyaların tamamı ise Washington’ın verdiği süre olan 1 Nisan’da çıkartıldı. Ancak Konsolosluk çalışanları, binadaki Rusya bayrağını ise indirmeyerek bu yöndeki kararı ABD’li yetkililere bıraktı. Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, “Bayrağı kaldırmayacağız, bu ilkesel bir karar. Bayrağın güvenliğini ABD’li meslektaşlarımızın nezaketine bırakıyoruz” dedi. Önceki gün Rusya St. Petersburg’taki ABD konsolosluğundaki bayrak, yine konsolosluk çalışanlarınca indirilmişti.


Moskova’dan yeni nesil füze

Rusya yeni bir hava savunma füzesini Kazakistan’da test etti. Rus medyasında yer alan habere göre, yeni bir Rus hava savunma füzesi Kazakistan’daki Sary Shagan bölgesinde başarılı bir şekilde test edildi. Rusya’nın yeni hava savunma sistemi, başkent Moskova’yı kıtalararası balistik nükleer saldırılardan korumak amacıyla tasarlandı. Moskova hafta sonu da ülkenin kuzeyinde bir balistik füze denemesi yapmıştı.

#Rusya
#BAtı
#İngiltere
6 yıl önce