|

Ege adaları kapışılıyor

Yunanistan'ın iflastan kurtulması için Alman siyasilerin "Ege adalarını satın" önerisi, uzun yıllardan bu yana gerçekleşen bir sırrı ortaya çıkardı. Ege'de Yunanistan'a ait adaların yabancılara satıldığı anlaşıldı.

Cihan
00:00 - 5/03/2010 Cuma
Güncelleme: 14:08 - 5/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ege adaları kapışılıyor
Ege adaları kapışılıyor

Yunan basın-yayın organlarında çıkan haberlere göre, Arap zenginler, Kıbrıs, İngiliz ve Alman yatırım şirketleri, Hollywood yıldızları Yunan adalarını satın almaya ilgi gösterdi. Son dönemde en az dört ada el değiştirdi. Bilgilere göre bu adalardan biri olan Doko'nun değeri 180 milyon Euro olarak hesaplandı.


Almanya'da iktidarda ulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin bazı üyeleri tarafından gündeme getirilen, Yunanistan'ın borçlarını ödeyebilmesi için adalarını satması önerisi, gerçekte uzun yıllardan bu yana uygulanıyormuş.


Yunanistan'da 4 bin ile 10 bin civarında ada olduğuna ilişkin tahminler yapılırken, ekonomik krize rağmen uygulanan vergi ayrıcalıkları nedeniyle adalar alınıp satılıyor. Ege'deki çoğu ada, valilikler tarafından arazi parçası olarak adlandırılıyor. Bunlardan biri olan 4 bin dönümlük Skiropula, özel şahsa ait en büyük adalardan biri olarak biliniyor. Skiropula adası, 19. yüzyıldan beri Antoniadis ailesine ait. 2001 yılında üzerine kayıtlı görülen adanın sahibi Ksenofonta Antoniadis, Yunanistan Genelkurmay eski Başkanı Antonis Antoniadis'in oğlu. Antoniadis, adasını 6 milyon Euro karşılığında Kıbrıs Rum kesiminden bir şirkete satmış.


Yunanistan'ın önde gelen bir diğer ailesi Aristotelis Onasis, 1961 yılında Skorpios adacığını satın almış. Bu süreçle birlikte diğer özel şahıslarca satın alınan adalar, sahipleri tarafından vergi cenneti olarak değerlendirilmiş.


CB Richard Ellis adlı uluslararası emlak şirketinin verilerine göre, son dönemde en az 4 ada el değiştirdi. Bilgilere göre Doko adasının değeri 180 milyon Euro olarak hesaplandı. Kıbrıs Rum şirketlerinden ?erlengou ?sland, turistik amaçlı değerlendirmek üzere bazı adaların satın alınmasıyla yakından ilgileniyor.


Maliye Bakanlığı, özel şahıslara satılmış ya da satılma aşamasına gelen adalarla yakından ilgileniyor. Yunan ve yabancı yatırımcılardan oluşan United Five Development adlı şirket, Arkoudi adacığını 50 yıllığına kiralamak için çalışmalarda bulunuyor. Bakanlık tarafından kontrol edilen Drimos adacığını ise bir grup İngiliz satın almaya çalışıyor. 800 dönümlük Kithros adacığının ise satıldığı belirtiliyor.


Yine aynı şekilde yabancılar Korint Körfezi'ndeki adacıkların satın alınmasıyla da yakından ilgileniyor. Bu bölgedeki bir adacığın 2 milyon Euro'ya satıldığı, bir ikincisinin ise daha ucuz olduğu kaydediliyor. Alman ve İngilizlerin Ege'de Velopula ve önemli turistik adalardan Santorini'nin karşısındaki Asproneri'yle değeri 10 milyon Euro üzerinden ilgilendikleri bilgisi basında yer alıyor. Diğer yandan Girit'e yakın Ege adacıklarından Kardiotissa adasındaki bin dönüm, Yukarı ve Aşağı Antikeri adacıklarında ise bin 350 ve 9 yüz 63 dönüm arazinin satılmasında da son aşamaya gelindiği ifade ediliyor.


"Yunanlılar, adalarınızı satın" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı." demişti. Bild Gazetesi, "Biz size para verelim, siz de bize Korfu Adası'nı ve Akropolü verin" şeklinde yorum yapmıştı. Alman medyasında yer alan haberlerde, Yunanistan'ın irili ufaklı 3 bin 54 adaya sahip olduğu ve bunlardan sadece 227'sinde insanların yaşadığı bilgisi yer almıştı. Adaların satışı konusunda Almanya'daki 'Vladi Private Islands' adlı emlak şirketin bir ada için 45 milyon Euro teklif ettiği belirtilmişti.




14 yıl önce