|

Ekvador sattı

İngiliz polisi, 2012 yılından bu yana Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks’in kurucusu ’ı zorla gözaltına aldı. Gözaltı Ekvador’un yeni Devlet Başkanı Moreno’nun Assange’a verilen sığınma hakkını kaldırmasının ardından gerçekleşti. Eski Devlet Başkanı Correa ise Moreno için “Tarihin en büyük haini” dedi.

04:00 - 12/04/2019 Cuma
Güncelleme: 04:02 - 12/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
Julian Assange
Julian Assange

İNGİLTERE’YE SUÇLAMA

7 yıldır Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan, 47 yaşındaki Julian Assange, İngiliz polisi tarafından elçilik binasında zorla gözaltına alındı. İngiliz yetkililer konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange’ı gözaltına almak için Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden polise davet yapıldığını açıkladı. Oldukça bitkin gözüken Assange’ın elçilikten koltuğuyla birlikte İngiliz polisi tarafından zorla çıkarıldığı görüntülere yansıdı. Wikileaks’ın kurucusunun binayı terk ederken, “İngiltere’nin egemenliği yok” diyerek bağırdığı duyuldu. Assange’ın avukatı, gözaltı işleminin ABD’ye iade talebiyle yapıldığını açıkladı.

MORENO’DAN AÇIKLAMA


Assange’ın Londra’da Ekvador Büyükelçiliği’nde gözaltına alınması sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere’den Julian Assange’ı işkence ve idam cezası olan bir ülkeye iade etmeme garantisi aldığını açıkladı. Moreno bu konuda İngiliz hükümetinden yazılı garanti aldıklarını da belirtti. Ekvador lideri Moreno’nun, ABD yönetimiyle yakın ilişkide olduğu biliniyor.

  • ‘TARİHİN EN BÜYÜK HAİNİ’
  • Ekvador’un eski lideri Rafael Correa ise Twitter’dan Assange’ın Ekvador vatandaşı olduğunu hatırlatarak gözaltına alınmasına sebebiyet verdiği için Moreno’yu suçladı: “Ekvador ve Latin Amerika tarihinin en büyük haini Lenin Moreno, İngiliz polisinin Londra’daki büyükelçiliğimize girerek Assange’ın gözaltına alınmasına izin verdi. Moreno’un ‘insanlığa karşı yaptığı bu suçun hiçbir zaman unutulmayacağını” söyleyen Correa, 2012 yılında başkanlığı döneminde Assange’a sığınma hakkı vermişti.

WASHINGTON’UN HEDEFİNDEYDİ


WikiLeaks kurucusu Assange, 2010 yılında Amerikan helikopterinden Irak’taki sivillere ateş açılması videosuyla adından söz ettirir hale geldi. Hem o videoyu hem de daha sonra ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarına ilişkin askeri belgeleri yayımlamasını savundu. Wikileaks sitesi, ABD istihbarat şirketi Stratfor’ın beş milyon gizli e-postasını yayımladı. 2010 yılında bir takım ABD finans kuruluşlarının bağışlarını kesmesiyle kendini maddi zorluk içinde buldu. Assange, ifşaatları nedeniyle ABD’nin hedef listesinin ilk sıralarındaydı.

Snowden’dan Assange’a destek

Eski CIA ve NSA çalışanı ABD’li ifşacı Edward Snowden ise Assange’ın büyükelçilikten çıkarılma anının videosunu sosyal medya hesabından paylaşarak “gazetecilik için karanlık bir an” yorumunda bulundu. Assange’ın gözaltına alınmasını ‘keyfi’ ve ‘insan haklarının ihlali’ olarak tanımlayan Snowden ayrıca Twitter hesabından Birleşmiş Milletler’in (BM) konuyla ilgili bir açıklamasının ekran görüntüsünü paylaşarak Assange’ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini savundu.

  • Trump 3 maymunu oynadı
  • Yaklaşık 3 yıl önce “Wikileaks'e aşığım” yorumu nedeniyle eleştirileri üzerine çeken Trump'a bir gazeteci, Assange'ın tutuklandığını anımsatarak, “Wikileaks'i hala seviyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Trump, soruya, “Wikileaks hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Bu benim işim değil.” yanıtını verdi.


Kremlin’den tepki

Assange’ın İngiliz polisi tarafından gözaltına alınması sonrası bir açıklama da Kremlin’den geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Assange’ın haklarının çiğnenmemesini umduklarını söyledi.

Üç kritik isimden biriydi


Assange, daha önce ABD’nin kirli çamaşırlarını uluslararası kamuoyunun önüne döken Amerikalı asker Bradley (Chelsea) Manning, eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden ile birlikte Washington’un ele geçirmeye çalıştığı üç kritik isimden biriydi. ABD ordusunda görevliyken önemli bilgileri 2010 yılında Wikileaks’e sızdırmaktan dolayı hapis cezası alan Manning 2013 yılında 35 yıl cezaya çarptırılmıştı. NSA eski çalışanı Edward Snowden ise 2013 yılında ABD’nin küresel dinleme ve bilgi toplama ağını ifşa ettikten sonra Hong Kong’tan kaçarak Rusya’ya sığındı.

  • Neyle suçlanıyor?
  • ABD’nin Irak ve Afganistan’daki savaş suçlarını ve 5 milyon e-postayı yayınlayan Assage, Washington’un iadesini talep ettiği isimlerin başındaydı. İngiliz mahkemesi, Assange’ın 2010’da iki kadına cinsel tacizle suçlandığı İsveç’e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012’de İsveç’e iadesi halinde ABD’ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.


#Ekvador Büyükelçiliği
#Julian Assange
#Ekvador
5 yıl önce