|

El Bab tamam

Fırat Kalkanı Harekatı’nda önemli bir eşik daha aşıldı. Mehmetçik ve ÖSO, stratejik El Bab ilçesini terör örgütü DEAŞ’tan temizleyip, kontrolü tamamen sağladı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar “Gözümüz aydın El Bab bitti” dedi. İlçenin bombalı tuzaklar ve mayınlardan temizlenmesi için operasyonlar sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 03:05 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
İlçe DEAŞ'tan temizlendi.
İlçe DEAŞ'tan temizlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 24 Ağustos 2016'da başlattığı Fırat Kalkanı Harakatı'nın 177. gününde El Bab operasyonu tamamlandı.



HEDEFLERE TOPÇU ATIŞI


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gittiği Körfez ülkelerinde, “Gözümüz aydın El Bab bitti” açıklaması yaptı. Akar, bu açıklamasıyla El Bab'da planlanan derinliğe ulaşıldığı mesajını verdi.


Suriye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteğiyle devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nda istenen derinliğe ulaşıldı. Tadif kasabası üzerinden kuzey-doğu, güney-batı ekseninde bir yay çizildi. Daha güneye inilmeyecek. Ancak bu bölgenin güneyinde halen DEAŞ unsurları bulunduğundan, buradaki hedeflere topçu atışlarıyla müdahale sürecek. El Bab şehir merkezinde meskun mahal çatışmaları ve DEAŞ'ın mayınlı pusularına yönelik temizlik ise devam ediyor.



TEMİZLİK BAŞLADI


Büyük ölçüde kontrol sağlanan bölgenin DEAŞ'tan ne zaman tamamen arındırılacağına yönelik net bir süre deklare edilemiyor. Halen DEAŞ'tan kaçanlar olduğu gibi Rakka-Meskene üzerinden bölgeye gelen teröristler olduğu istihbaratları da dikkate alındığından ÖSO güçlerinin temizlik operasyonu teyakkuzda sürdürülüyor. Bölgenin DEAŞ unsurlarından tamamen arındırılmasının ardından Türkiye, bölgeyi halkın yaşamını güvenle sürdürebileceği hale getirecek ve asıl sahiplerine teslim edecek. Tüm bunlar için ise uzunca bir süreye ihtiyaç olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.







Amerika kara gücü gönderecek


Rakka operasyonu planlamaları sürerken, ABD'nin Suriye'ye kara gücü göndermesi de gündeme geldi. Türkiye, ABD'nin yeni yönetiminin Suriye'de çözüm ve PYD işbirliğine yönelik yaklaşımlarını Obama yönetimine göre daha uzlaşmacı bulsa da temkini elden bırakmıyor. Kaynaklar, ABD'nin kara gücünün istikametinin Rakka yolundaki Tel Abyad ve Ayn el İsa bölgesi olacağına işaret ediyorlar. ABD'nin PYD'ye mühimmat desteği vereceğinden hareketle ABD kara gücü sevkiyatı yakından izlenecek.



Üçlü mekanizma tamam


Kazakistan'ın başkenti Astana'da üçüncüsü düzenlenen Suriye konulu toplantıda Türkiye, Rusya ve İran, ateşkesin denet lenmesi için ortak komisyon oluşturma kararı aldı. Taraflar teknik görüşmelere Ankara'da devam edecek. Muhalifler adına açıklama yapan Muhammed Alluş, Ankara'daki görüşmelerde rejim hapishanelerindeki tutuk luların serbest bırakılması konusunu da ele alacaklarını söyledi. Alluş, ateşkesi denetleyecek komisyonda İran yerine Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün'ün yer almasını istediklerini belirtti.








#Fırat Kalkanı Harekatı
#El Bab
#ÖSO
#DEAŞ
#Rakka
7 yıl önce