|

El Maliki: PKK'ya karşıyız

Nuri El Maliki, "Destek meclislerine bugün ihtiyacımız var ve ileride de olacak. PKK ile savaşmak için Türkiye ile işbirliği içindeyiz" dedi.

İha
00:00 - 20/11/2008 Perşembe
Güncelleme: 21:19 - 20/11/2008 Perşembe
Yeni Şafak
El Maliki: PKK'ya karşıyız
El Maliki: PKK'ya karşıyız

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK ile savaşmak için Türkiye ile işbirliği içinde olduklarını belirtirken, destek meclislerine bugün ve ileride ihtiyaçları olacağını da söyledi.

Irak Başbakanı El Maliki, Başbakanlık basın merkezinde bu akşam düzenlediği basın toplantısında, ABD-Irak Güvenlik Anlaşması, destek meclisleri ve terör örgütü PKK ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kürtlerin destek meclisleri kurulduğu için kendisini diktatörlükle suçladıklarını belirten El Maliki, "Destek meclislerine ihtiyacımız vardır ve ileride de olacaktır, Çünkü emniyet güçlerinin bir parçasıdır. 'Eskiden ihtiyacımız vardı şimdi yok' diyenlere sözüm şudur; hayır bugün ihtiyacımız var" dedi.

Bu konuda anayasanın içinde bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyleyen El Maliki, "Eğer anayasa kanuni çerçeveye uygun olarak değiştirilirse sevinirim. Ulusal Güvenlik Siyasi Meclisi anayasanın bir parçası değil, ama saygı duyuyoruz. Çünkü ülkemizi gerçekten geliştirmek istiyoruz, ama biz 'benim elimdeki benim, senin elindekini paylaşalım' zihniyetine karşıyız. Ortaklık ve menfaat anlayışı idam kararlarını durdurdu, halbuki anayasaya aykırı bir durum. Neden idamları sona erdirmek için anayasada değişikliğe gidilmesi konusunda dosya açılmıyor?" diye konuştu.

ABD-Irak Güvenlik Anlaşması'nın faydalarına değinen El Maliki, bu anlaşmanın parlamentodan geçmemesi halinde önlerinde iki seçenek olduğunu belirtti. El Maliki, "Güvenlik meclisine yeniden gidip değişiklik yapmadan bir sene daha uzatmasını isteyebiliriz veya güvenlik meclisinden uzatmasını isteyip üzerinde değişiklik yapmayı talep edebiliriz ki, bunu Amerikan tarafı ve diğer güvenlik meclisi üyeleri kabul etmeyebilir" dedi.

Gazetecilerin Türkiye ile ilişkilerin ne durumda olduğunu sorması üzerine El Maliki, "Türkiye ile ilişkilerimiz güzel bir şekilde devam ediyor. İlişkimiz ayrılıkçı PKK ile savaşmamız gerektiği yönünde devam ediyor. Çünkü Türk hükümetinin ve halkının emniyeti tehlike altında. Bizim anayasamız Irak toprakları üzerinde komşu ülkelerin emniyetine zarar veren terör örgütleri varlığına izin vermiyor. Bu yüzden Bağdat'ta 3'lü görüşmeler olmasını biz talep ettik ve Türkiye'yi davet ettik. Bununla ilgili olarak burada sekretarya kuruldu. PKK terör örgütü ile savaşmak için her türlü bilgi, karar ve mekanizmalar buradan yola çıkacak" şeklinde konuştu.

15 yıl önce