|

El Nur’da dua

Yeni Zelanda’da bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ırkçı teröristin hedef aldığı El Nur Camii’ne gitti. Cami önüne karanfil bırakarak dua eden ikili daha sonra yaralanan üç Türk vatandaşını ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da şehitlerin ailelerine telefondan seslenerek “Terör saldırısı bireysel değil organize” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 01:32 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Çavuşoğlu ve Oktay Çanakkale anma törenine katılarak dua etti.
Çavuşoğlu ve Oktay Çanakkale anma törenine katılarak dua etti.

Yeni Zelanda’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü” dolayısıyla Anzakların Christchurch’te düzenlediği anma törenine katıldı. Oktay ve Çavuşoğlu törenin düzenlendiği Hatıralar Köprüsü’ne çelenk bıraktı. Törenden sonra gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, İslam ile terörün ilişkilendirilmesine bir son verilmesi gerektiğini kaydetti. Oktay, “İslam düşmanlığına karşı mesajlar olmalı. İslam düşmanlığına dönüşen söylemlerin bitirilmesi gerekir. Terörün, teröristin uzaktan yakından herhangi bir dinle alakalandırılmaması son derece önemli. Teröriste baktığımız zaman Müslüman değil, Hristiyan ama biz ‘Hristiyan terörü’ demiyoruz, demeyeceğiz de” değerlendirmesinde bulundu. Oktay, “Türkiye barışın, dostluğun, mazlumun yanındadır, dili veya ırkı ne olursa olsun fark etmez” dedi.



Soruşturma derinleştirilsin

Fuat Oktay, aldığı güvenlik brifinginde saldırıya ilişkin yeni detayların olup olmadığına ilişkin soru üzerine, soruşturmanın titizlikle devam ettiğinin kendilerine ifade edildiğini aktardı. Soruşturmanın derinleştirilmesini istediklerini belirten Oktay, “Adına manifesto denilen 74 sayfa ile tarihimizin, ülkemizin, insanımızın ve Cumhurbaşkanımızın hedef alındığı bir yapı. Böyle bir dokümanın bir kişi tarafından hazırlanıp, sonrasında böyle bir terörist eylemin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz” vurgusunu yaptı.

Ailelerle kahvaltı

Fuat Oktay ve Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Vatandaşlar ile sohbet eden Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını ve geçmiş olsun dileklerini ileterek, onlara Türkiye olarak ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini belirtti. Kahvaltıya, terör saldırısında yaralanan Türk vatandaşı Zekeriya Tuyan’ın ailesi de katıldı. Oktay ve Çavuşoğlu temasları kampsamında saldırının hedef aldığı el Nur Camii’ne de bir ziyaret gerçekleştirdi. Cami önüne karanfil bırakan ikili şehitler için dua etti. Burada bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Cuma günü İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleştireceğiz. Burada aldığımız kararların takibini yapacak bir komisyon da kuracağız ve bunu Birleşmiş Milletler dahil tüm platformlara taşıyacağız. Yani bu işin peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

3 Türk’e ziyaret

Oktay ile Çavuşoğlu, Christchurch kentindeki iki camiye yapılan terör saldırısında yaralananları da ziyaret etti. Önce terör saldırısında yaralan üç Türk vatandaşını ziyaret eden Oktay ve Çavuşoğlu, kendilerine geçmiş olsun dileklerini belirtip acil şifalar diledi. Oktay ve Çavuşoğlu daha sonra saldırıda yaralanan diğer Müslümanları ziyaret etti.

Bireysel değil organize saldırı



  • Yeni Zelanda Christchurch’te 50 Müslümanın şehit edildiği terör saldırısı sonrası temaslarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda şehit olan Müslümanların aileleri ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Taziye esnasında telefonla, Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Telefonla, saldırıda şehit düşen kişilerin ailelerine seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan terör saldırısına ilişkin, “Yeni Zelanda hükümetinin bu konuyu ciddiye almasını bekliyoruz. Batılı ülkelerin hafife aldığı gibi hafife almaması gerekir” dedi. Erdoğan saldırının gerçekleştirilme biçimine ilişkin, “Çok açıkça ifade etmem gerekir. Bu bireysel bir olay değildir, organize bir olay olduğu çok açık, net ortadadır” değerlendirmesinde bulundu.
  • TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNE HAZIR
  • Sözlerine şehit ailelerine ve Müslümanlara başsağlığı dileyerek başlayan Erdoğan, “Bu teröristin ülkemize iki kez girişi var. Bunlardan bir tanesinde 3 gün kalmış, ikinci ziyaretinde de 43 gün Türkiye merkezli çevre ülkeler de dahil bu bölgede çalışmasını şu anda istihbarat birimlerimiz tespit etmiş bulunuyor” açıklamasını yaptı. Yeni Zelanda hükümetinin bu konuyu ciddiye almasını beklediğini ifade eden Erdoğan, “Batılı ülkelerin hafife aldığı gibi hafife almaması gerekir” uyarısında bulundu. Bu inceliği fark ederek üzerine üzerine gitmesi gerekir. Bunu Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy ile paylaştım. Terör eylemlerinden çok çekmiş ve çok şehitler vermiş Türkiye olarak ortak çalışmalar yapabileceğimizi de söyledim” açıklamasını yaptı.
  • YÜZYÜZE GÖRÜŞME SÖZÜ
  • Erdoğan, Yeni Zelanda ve çevredeki tüm Müslümanların her zaman kardeşleri olduğunu, en yakın zamanda bölgeye yapacağı ziyaretle şehit aileleri ile yüz yüze görüşmek istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından vatandaşlar, “Sizi çok seviyoruz, Allah sizi ve Türkiye’yi korusun” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerin ruhları için Fatiha da okudu.
#​Yeni Zelanda
#Fuat Oktay
5 yıl önce
default-profile-img