|

El Zeydi: Ben özgürüm, ancak Irak halen esir

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'a geçen yıl ayakkabılarını fırlattığı için hapse mahkum olan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi serbest bırakıldı.

Ajanslar
00:00 - 15/09/2009 Salı
Güncelleme: 12:17 - 15/09/2009 Salı
Yeni Şafak
El Zeydi: Ben özgürüm, ancak Irak halen esir
El Zeydi: Ben özgürüm, ancak Irak halen esir

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'a geçen yıl ayakkabılarını fırlattığı için hapse mahkum olan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi serbest bırakıldı.

El Zeydi, ABD'nin mevcudiyetiyle ülkesinin halen esir tutulduğunu söyledi.

El Zeydi, bugün serbest bırakılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin, Saddam Hüseyin'in devrildiği işgalin üzerinden 6,5 yıl geçmiş olmasına rağmen Irak'taki mevcudiyetini korumasına dikkati çekti ve "Ben bugün özgürüm. Ancak ülkem halen esir" diye konuştu.

Basın toplantısını, koruma ordusunun eşliğinde geldiği El Bağdadiya televizyonunda düzenleyen El Zeydi, gözaltına alındığı ilk günlerde dövüldüğünü, elektrik şoku verilerek kendisine işkence edildiğini söyledi. İşkence edenlerin kimliklerini daha sonra ifşa edeceğini kaydeden El Zeydi, Başbakan Nuri El Maliki'den özür dilemesini beklediğini ifade etti.

El Zeydi'ye işkence edildiği iddiası daha önce ailesi tarafından da dile getirilmişti. El Zeydi'nin cezaevinde tutulduğu sırada dövüldüğü, kolunun ve kaburgalarının kırıldığı, iç kanamasının olduğu ileri sürülmüş, bu iddialar Irak ordusu tarafından reddedilmişti.

Basın toplantısının yapıldığı binaya Irak bayrağına sarılı olarak gelen ve siyah güneş gözlüğünü toplantı sırasında dahi çıkarmayan Zeydi'nin dişlerinden birinin eksik olduğu ve bunun konuşmasını etkilediği gözlemlendi.

Gazeteci, 2008 Aralığında Bağdat'ı ziyaret eden Bush'a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatmış, fakat hedefi tutturamamıştı. Gazeteci, misafir devlet başkanına hakaret ve saldırıdan 3 sene hapisle cezalandırılmış, cezası temyiz mahkemesince 9 aya indirilmişti. 




ABD'nin eski Başkanı George Bush'a Aralık 2008'de Bağdat'ta ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, artık özgür. Zeydi'nin kardeşi Uday, ayakkabı fırlattığından dolayı 9 ay hapis yatan Zeydi'nin bu sabah serbest bırakıldığını açıkladı. Zeydi'nin serbest bırakılması, birçok televizyon tarafından da canlı yayınlanıyor. Zeydi'nin dün planlanan salıverilme işlemleri, belgelerindeki eksikliklerden dolayı bugüne ertelenmişti.


El Zeydi, ABD eski Başkanı Bush'a Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği bir basın toplantısı sırasında ayağındaki ayakkabıları çıkartarak fırlatmıştı. Bush, sıkı bir manevra ile ayakkabılardan kurtulurken, El Zeydi ise "misafir devlet başkanına hakaret ve saldırıdan" 3 yıl hapisle cezalandırılmışdı. Ceza, temyiz mahkemesince 1 yıla indirilmişti.


Suç olarak nitelenen hareketinden dolayı hapis yatan Zeydi, özellikle Arap dünyasında halk tarafından ise bir kahraman olarak görülüyor. Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani de cezaevinden çıktığında spor otomobiller, altın at ve madalya sözü vermiş, Arap babalar kızlarını onunla evlendirmek için sıraya girmişti.


Zeydi'nin şimdi gazeteciliğe devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Zeydi'nin birçok kanaldan program yapma teklifi aldığı da belirtiliyor.


El Zeydi'nin basın açıklamasının videosu için
15 yıl önce