|

Elveda Kosova

BM'nin Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin Kosova'nın nihai statüsü için hazırladığı rapor, Sırbistan gazetelerini ayaklandırdı. “Kosova'yı kaybediyoruz” diye yazan gazeteler “Elveda Kosova” manşeti attı

Belgrad
00:00 - 4/02/2007 Pazar
Güncelleme: 00:50 - 4/02/2007 Pazar
Yeni Şafak
Elveda Kosova
Elveda Kosova

Sırp basını, Kosova'nın nihai statüsüne ilişkin BM önerisinin, Belgrad yönetiminin iradesine karşı bölgeyi bağımsızlığa götürecek bir plan olduğunu yazdı. Ülkenin önde gelen etkili gazetelerinden Politika manşetten verdiği haberde, BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından hazırlanan plana işaret ederek, “Bağımsızlık detaylarda gizli” başlığını kullandı. Kurir gazetesi ise daha net bir ifade kullanarak, “Elvada Kosova” başlığıyla verdiği haberde, Ahtisaari'nin fotoğrafı altında, “Ya kabul et ya terk et” cümlesine yer verdi.

VAZGEÇEMİYORUZ

Planın belirsizliğine dikkat çeken Vecernje Novosti de “Ne bağımsızlık ne egemenlik” başlığını kullanırken, tabloid gazetesi Press, Belgrad'ın plana verdiği tepkiyi ön plana çıkardı. Gazete, Kosova'yı işaret ederek, “Vazgeçmiyoruz” dedi. Blic gazetesi ise, Devlet Başkanı Boris Tadiç'in planının Kosova'yı bağımsızlığa taşıyacağını ve bunun kabul edilemez olduğu sözlerine yer vererek, “Sırplar Ahtisaari'nin planını reddediyor” dedi.

TADİÇ: DAYATMA VAR

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, Ahtisaari'nin önceki gün sunduğu öneriyi “bağımsızlık yolunu açabileceği” gerekçesiyle reddetmişti. Tadic, Ahtisaari ile görüşmesinden sonra yazılı açıklamasında, “Bay Ahtisaari'ye Sırbistan'ın ve bu ülkenin başkanı olarak benim, Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyeceğimizi söyledim. Dayatılan bir bağımsızlık, tehlikeli bir siyasi ve hukuki emsal teşkil eder” dedi. Tadic, öneriyi ülkenin önde gelen siyasi liderleriyle ele alacağını kaydetti.

SIRBİSTAN: ÖNERİLER YASADIŞI

Sırbistan Başbakanı Vojislav Kostuncia, Uluslararası Başmüzakereci Martti Ahtisaari'nin Kosova'nın nihai statüsü ile ilgili önerilerini 'yasadışı' bulduğunu söyledi. Tanjug Haber Ajansı aracılığıyla bir bildiri yayınlayan Sırbistan'ın görevini bırakması yakın olan Başbakanı Kostuncia, Uluslararası Başmüzakereci Ahtisaari'nin akşam saatlerinde açıkladığı Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili önerilerini yasadışı olarak değerlendirdi. Kostuncia, “Ahtisaari, Sırbistan'ın devlet statüsü ile ilgili hiçbir şey söylememekte. Ayrıca Sırbistan'ın topraklarına ve egemenliğine tecavüz eden bu önerileri yasa- dışı olarak görmekteyim” dedi.

Bağımsızlık lafı geçmiyor

BM Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari'nin önerileri, Sırbistan'ın Kosova'yı sınırları dahilinde tutma hakkını reddederken, Arnavutlara da tam bağımsızlık vermiyor. Önerilerde “bağımsızlık” sözüne yer verilmiyor; bunun yerine Kosova'ya “bir devletin sahip olduğu haklardan tanınması” gerektiği şeklinde bir ifade yer alıyor. Ayrıca, Kosova'nın “artık Sırbistan'ın parçası olmadığı” ifadesi açıkça geçirilmiyor; Kosova'nın 'kendi hükümeti, orduya benzer bir güvenlik gücü ve uluslararası örgütlere katılım hakkının olmasından' söz ediliyor. BM Güvenlik Konseyi, önerilere destek verdiği takdirde, Kosova'nın, dört ay içinde kendi anayasasını yazması bekleniyor.


17 yıl önce