|

En uzun 60 saat

Bombay'daki terörist saldırılar, 60 saat süren operasyonların ardından Tac Mahal Oteli'nin de ele geçirilmesiyle sona erdi. Son rakamlara göre, ölü sayısı 195, yaralı sayısı ise 295

Dış Haberler
00:00 - 30/11/2008 Pazar
Güncelleme: 02:54 - 30/11/2008 Pazar
Yeni Şafak
En uzun 60 saat
En uzun 60 saat

Hindistan'ın finans merkezi Bombay'ı kana bulayan teröristlerin işgali, 60 saat süren dehşet anlarının ardından dün yapılan operasyonlarla sona erdirildi. Trident Oberoi Oteli ile Yahudi merkezine düzenlenen operasyonlardan sonra terörist işgali altındaki Tac Mahal Otel'deki saldırganlar da dün etkisiz hale getirildi. Yetkililer, otelde bulunan son 3 saldırganın öldürüldüğünü, birinin sağ olarak ele geçirildiğini açıkladı. Son rakamlarla birlikte saldırılarda ölü sayısı 195'e, yaralı sayısı ise 295'e ulaştı. Güvenlik güçleri, saldırıların diğer hedefi Trident/Oberoi Oteli'nde önceki akşam kontrolü sağlamış, Türk vatandaşı Yasemin Erden de kurtarılmıştı. Oberoi Oteli'den 24 ceset çıkarılırken, Yahudi merkezinde bulunan 5 rehinenin de cesetlerine ulaşılmıştı.

FBI BÖLGEYE GİDİYOR

Hint komandolar, saldırılardan toplam 610 kişiyi kurtardı. Son bilançoya göre, 8 İsrail, 5 ABD, 2 Fransa, 2 Avustralya, 2 Kanada, 1 İngiltere, 1 Singapur, 1 Japonya, 1İtalya, 1 Tayland, 1 Almanya ve 1 Mauritius vatandaşı öldü. Amerikan yönetimi, FBI'a, bu ülkeye yetkili gönderme talimatı verdi. ABD'nin yeni başkanı Barack Obama, “saldırganların, dünyanın terörle mücadeledeki kararlılığını sarsmayacağını” söyledi. George Bush da “büyük üzüntü” duyduğunu bildirdi.


Blackberry ile haber aldılar

Yetkililer, basit iletişim araçları kullanan saldırganların, rehin aldıkları tursitlerin cep telefonu ve Blackberry'leri aracılığıyla operasyon boyunca gelişmeleri İngiliz haber sitelerinden takip ettiklerinin belirlendiğini kaydetti. İngiltere de 30'a yakın terör uzmanını Bombay'a gönderdi.


Teröristler İngiliz mi!

Hindistanlı yetkililer, 10 ayrı noktaya eş zamanlı olarak gerçekleştirilen saldırılardan dolayı Pakistan'ı suçluyor. Yerel kanallar ise, saldırganların Tac Mahal oteli içinden yardım aldığını ileri sürdü. Ancak en çaprıcı iddiaya göre, teröristlerden 7'si İngiliz vatandaşı. Ülkeye deniz yoluyla geldikleri belirtilen saldırganların İngiltere'nin Batı Yorkshire, Dewsbury, Leeds ve Bradford kentleriyle bağlantıları bulunduğu düşünülüyor. Bombay'a bir ay önceden gelen saldırganların kendilerini Malezyalı olarak tanıttıkları belirtildi.


Acılarını gömüyorlar

Hindistan, kanlı saldırının şokunu henüz üzerinden atamamışken, kayıplarını toprağa vermeye başladı. Hindu vatandaşların yanı sıra Terörle Mücadele Tim lideri Hemant Karkare ve Ulusal Güvenlik Güçlerinden Binbaşı Sandeep Unnikrishnan defnedildi.



15 yıl önce