|

Endonezya ayakta

Endonezya'da, Hristiyan polislerin sabah namazı için camide toplanan Müslümanlar'ı kurşun yağmuruna tutması ve 10 kişiyi şehid etmesinin meydana getirdiği şok, dalga dalga yayılıyor.

.
00:00 - 4/03/1999 Perşembe
Güncelleme: 15:19 - 9/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Endonezya ayakta
Endonezya ayakta

Cakarta- Endonezya'da Hristiyanlar'la Müslümanlar arasındaki çatışmaların en yoğun biçimde yaşandığı Ambon adasında Hristiyan polislerin sabah namazı için camide toplanan Müslümanlar'ı kurşun yağmuruna tutması ve 10 kişinin şehid olmasının meydana getirdiği şok, bütün ülkede dalga dalga yayılıyor. Dünyada en kalabalık Müslüman nüfusunun yaşadığı Endonezya'da Çinliler'den sonra Hristiyanlar da BM, insan hakları örgütleri ve Batı'nın kışkırtmaları sonucu kontrol edilemez bir hale geldi. Batı'nın Pasifik'teki menfaatleri ve Çin'in Doğu Asya egemenliği için güçlü bir potansiyel tehlike teşkil eden Endonezya, hızla bir parçalanma sürecine doğru gidiyor. Ülkenin bağımsızlığından beri baskı altında tutulan Müslümanlar, Ambon'daki korkunç olay için yas tutuyor. Hristiyanlar'ın çoğunlukta bulunduğu Ambon adası yaşanmaz bir hale gelirken, bölgede sıkıyönetim uygulanıyor. Cakarta bölgeye asker sevkiyatına devam ediyor.

"Şehid olmaya hazırız"

Müslümanlar'ın azınlıkta yaşadığı bölgelerde ordunun ve polisin kendilerini koruyamadığına inanan Müslümanlar ülkenin her tarafından yoğun gösteriler yapıyor. Galeyana gelen Müslüman öğrenciler dün Cakarta'da düzenledikleri gösteride yoğun çatışmalara sahne olan Ambon adasındaki Hıristiyanlar'a karşı cihad çağrısında bulundular. Görgü tanıkları, binlerce öğrencinin başkentteki Merdeka (Özgürlük) Meydanı'nda toplanarak, 'Cihad! Cihad!' diye slogan attıklarını söylediler. Görgü şahitleri göstericilerin, "Bizi Ambon'a gönderin", "Ambon'daki Müslümanlar'ın yokedilmesine son" ve "Şehit olmaya hazırız" yazılı pankartlar taşıdıklarını belirtti.

Orduya taraf tutmayın talimatı

Bu arada, dün Cakarta'nın 2.300 kilometre doğusundaki Ambon kentine, 3000 kişilik takviye birlik gönderildi ve birliklere taraf tutmamaları talimatı verildi. Genelkurmay (ABRI) Başkanı General Wiranto, yerel polis şefi Albay Karyono Sumodinoto'nun görevden alınarak, yerine ulusal polis şefi Tuğgeneral Roesmanhadi'nin getirildiğini belirterek, birliklerin adadaki barışı yeniden sağlamak için sert önlemler alacağını ifade etti. Ada'da pazartesi günü camiden çıkan Müslümanlar'ın üzerine ateş açılması ve 10 kişinin şehid edilmesinden sonra polisin yerine askerler kontrolü ele aldı. Endonezya'nın doğusunda yer alan Ambon adasında, ocak ayından bu yana, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti.

Hükümetin kredisi tükendi

Bu arada Ambon ve diğer bölgelerde sık sık başgösteren çatışmaların Endonezya hükümetinin etkisini kaybettiğini gösterdiği iddia ediliyor. Endonezya'nın en büyük Müslüman cemaatlerinden biri oan Nadlatul Ulema'nın siyasi kanadı olan Milli Uyanış Partisi'nin başkanlarından Matori Abdülhalil, "ülkedeki ayaklanmaların, hükümetin kredisini tükettiğini" söyledi. Matori, son zamanlardaki olayların ordunun şiddetle başa çıkamadığın gösterdiğini ve acilen yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydederken, Genelkurmay Başkanı General Wiranto'nun istifa etmesi gerektiğinden sözetmedi.


25 yıl önce