|

Endonezya pes etti

Uluslararası toplumun baskıları sonuç verdi. Endonezya Devlet Başkanı Habibi, Doğu Timor'a BM barış gücü konuşlandırılmasına izin verdiklerini açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/1999 Monday
Güncelleme: 11:38 - 12/05/2017 Friday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

CAKARTA- Endonezya'dan koparılmak istenen Doğu Timor'da dün sakin bir gün yaşanırken, uluslararası toplumun Cakarta hükümeti üzerindeki baskıları sonuç verdi. BM, ABD ve Avustralya başta olmak üzere bir çok ülke Doğu Timor'a uluslararası sarış gücü gönderilmesi için Endonezya üzerindeki baskılarını artırırken, Endonezya hükümeti üst düzey yetkilileri, Doğu Timor'da uluslararası barışgücü askerlerine güvenlik konusunda izin verilmesi konusunu tartışmak üzere dün toplandı. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Devlet Başkanı B.J. Habibi, Doğu Timor'a uluslararası barış gücü konuşlandırılmasına izin verdiklerini belirtti. Doğu Timor'un başkenti Dili'de incelemelere başlayan BM Güvenlik Konseyi ekibi ile ilgili fikir alışverişinde bulunan Endonezyalı liderlerin uzun süren tartışmaların ardından barış gücünü kabul etmek zorunda kaldı.

Clinton'ın tehditleri işe yaradı

ABD Başkanı Bill Clinton'ın, Doğu Timor'a uluslararası güç yerleştirilmesini kabul etmesi için Endonezya hükümetine yaptığı baskılar işe yaradı. Clinton, Asya Pasifik Ülkeleri Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı için bulunduğu Yeni Zelanda'da yaptığı açıklamada, Endonezya'ya ekonomik yaptırım uygulanabileceğini vurgulayarak, "Ekonomik ve ticari programlarımızı titizlikle yeniden gözden geçirmekteyiz" demişti. "Uluslararası toplumun yapacağı ekonomik yardımlara desteğimizin, Endonezya'nın bölgede kontrolü derhal sağlamasına bağlı olduğunu açıkça belirttim" diye konuşan Clinton, Amerikalı ve Avustralyalı askeri yetkililerin, Doğu Timor'a barışgücü gönderilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını da açıklamıştı.

BM İnsan Hakları Şefi ziyaretini iptal etti

BM İnsan Hakları Komiseri Mary Robinson'ın dün şiddet olayları ile sarsılan Doğu Timor'a yapacağı gezisini iptal ettiği bildirildi. Doğu Timor'daki BM Misyonu Sözcüsü David Wimhurst, Avustralya'nın Darwin şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Robinson'ın Dili gezisi olmayacak" dedi. Robinson, geçtiğimiz günlerde Dili'den tahliye edilen çok sayıda BM personelinin barındırıldığı Darwin'e dün erken saatlerde geldi. Robinson bölgedeki katliamların soruşturulması için bir uluslararası mahkeme kurulmasını önerdi.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 years ago