|

Endonezya’da uçak faciası: 189 ölü

Endonezya’da 189 kişinin bulunduğu uçak, kalkıştan 13 dakika sonra denize düştü. Kazada kurtulan olmadı. Endonezya Maliye Bakanı ve ona eşlik eden 20 üst düzey yetkilinin kazada öldüğü duyuruldu. Denizin 35 metre derininde bulunan uçak enkazına ve cesetlere ulaşmak için 300 kişilik ekip arama çalışmalarını sürdürüyor.

Haber Merkezi
04:00 - 30/10/2018 Salı
Güncelleme: 02:46 - 30/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Uçakta yakınları bulunan acılı aileler, havalimanı yetkililerinden son duruma ilişkin bilgi almaya çalışıyor.
Uçakta yakınları bulunan acılı aileler, havalimanı yetkililerinden son duruma ilişkin bilgi almaya çalışıyor.

Endonezya’da 189 yolcunun bulunduğu yolcu uçağı kalkıştan kısa süre sonra denize düştü. Lion Havayolları’na ait JT 610 sefer sayılı yolcu uçağının, başkent Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang kentine gitmek üzere kalktıktan kısa bir süre sonra düştüğü ifade edildi. 8 kişilik mürettebat ve ikisi bebek 181 yolcu taşıyan uçağın enkazının bulunduğu bölgede yapılan arama kurtarma çalışmalarında 6 kişinin cesedine ulaşıldığı belirtildi.

MALİYE BAKANI UÇAKTAYDI

Endonezyalı yetkililer, uçakta Endonezya Maliye Bakanı ve ona eşlik eden 20 üst düzey yetkilinin olduğunu duyurdu.


PİLOT DÖNMEK İSTEDİ

Uçağın pilotunun Hindistan ve bir yolcunun da İtalya vatandaşı olduğu duyuruldu. Yerel saatle 06.20’de havalanan uçak ile 06.33’te radar bağlantısının kesildiği ifade edildi. Pilotun havalandıktan sonra teknik arıza nedeniyle geri dönüş izini istediği ancak daha sonra uçağın 1524 metre yükseklikte radardan kaybolduğu belirtildi.

35 METRE DERİNLİKTE

Uçağın enkazı Batı Cava’nın Karawang bölgesi açıklarında bulundu. Bölgedeki balıkçılar dahil 300 kişilik ekip ile arama çalışmaları devam ediyor. Uçağın enkazının 35-40 metre derinlikte olduğu, bölgede yolculara ait bazı eşyaların bulunduğu kaydedildi.


GEÇMİŞTE ARIZA YAŞANMIŞ

Ulusal Ulaştırma Güvenlik Komitesi Başkanı Soerjanto Tjahjono, uçağın, şirketin bünyesine kattığı yeni uçaklardan biri olduğunu belirtti. Yeni satın alınan uçağın önceki uçuşlarından birinde teknik sorun yaşandığı ortaya çıktı. Lion Havayolları’nın CEO’su Edward Sirait, uçaktaki sorunun ‘prosedüre uygun olarak çözüldüğünü’ savundu. 2013 yılında da, Lion Havayolları’na ait bir uçak Bali’deki Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı’na inerken denize düşmüştü. Uçaktaki 108 kişinin tamamı kurtulmuştu. 2004’te ise havayoluna ait bir uçak Solo kentine inişi sırasında düşerek parçalanmış, 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiye’den taziye mesajı

Türkiye, Endonezya’da meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziyelerini iletti. Dışişleri Bakanlığından yazılı yapılan açıklamada, “Bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve kardeş Endonezya halkına başsağlığı diliyoruz” ifadesi yer aldı.


Soruşturma açıldı

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Bali’de katıldığı konferansta yaptığı açıklamada, Ulaştırma Güvenliği Ulusal Komisyonuna düşen uçağı soruşturma talimatı vererek Endonezyalılara duaya devam etmelerini istediğini söyledi. Widodo, düşen uçaktaki yolcuların yakınları için çok üzgün olduğunu, hepsinin sakin kalabilmelerini umduğunu söyledi.

#Endonezya
#Uçak Kazası
6 yıl önce