|

Erdoğan ile kavga etmemeliyiz

Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tarihi çıkışının ardından Türkiye aleyhine haberlerle dikkat çeken İsrail gazetesi Haaretz, “Türkiye ile yakın bir ilişki, İsrail için kritik önemde. Erdoğan ile kavga etmemeliyiz. Krizi yumuşatma ve bağları onarma yolunu bulmalıyız” ifadelerine yer verdi

Dış Haberler
00:00 - 4/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:35 - 4/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdoğan ile kavga etmemeliyiz
Erdoğan ile kavga etmemeliyiz

Davos'ta yaşanan gerginliğin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin ekibinin en çok kullandığı haber kaynaklarından Haaretz, dün yayımladığı bir haberle, Türkiye'ye dair yeni bir sayfa açacağının sinyallerini verdi. Bursa'da sinagog yakıldığına dair verdiği gerçek dışı haberle tepki toplayan Haaretz'in, Başbakan Ehud Olmert'in, "Türkiye'nin gözönüne alması gereken kendi iç siyasi konuları var. Aramızdaki bağlar önemlidir" sözlerinin ardından 'kavga etmeyelim' içeriğindeki haberi dikkat çekti. Bar-İlan Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü öğretim üyelerinden Amikam Nachmani imzalı makalede, "Türkiye ile yakın bir ilişki, İsrail için kritik önemi taşıyor. Erdoğan ile kavga etmemeliyiz. Krizi yumuşatma ve bağları onarma yolunu bulmalıyız. Bu, Kudüs'te kurulacak yeni hükümet için acil bir misyon olacak" denildi.


BÜYÜKELÇİ UYARMIŞTI

Erdoğan'ın, İsrail'i en çok eleştiren kişi haline gelmesinin arkasındaki nedenlerinin araştırıldığı makalede, "İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Zvi Elpeleg, bir defa Türkiye'nin, Filistin konusunda adeta Ermeni sorunu kadar hassas olduğu uyarısını yapmıştı" ifadeleri kullanıldı. Makalede ayrıca, Türkiye'nin Filistinlilere olan ilgisinin köklerinin çok eski olduğu, Osmanlı döneminde başladığı belirtildi. İsrail açısından "en büyük tehlike"nin Türkiye'nin İran ile bir ittifaka itilmesi olduğu vurgulanan makalede iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi bir durumda olduğuna da işaret edildi.


FORMAT HATASIYDI

Amerika'da yayınlanan önemli politika dergilerinden Foreign Policy ise, her şeyden önce panelin formatını hazırlayan kişinin yaşananlara sebep olduğuna dikkat çekerek, "Konuşmacılardan hiçbirinin Hamas için destek ifade eden bir konuşma yapmadığını" belirtti, Peres'in konuşmasında kızgın ve sert olduğu yorumunu yaptı.


Hazmedemediler!

Wall Street Journal ise, Davos olayına ilişkin olarak Başbakan Erdoğan'a ağır eleştirilerin yöneltildiği bir yorum yayınladı. "Erdoğan'ın cüreti" başlıklı başyazıda "Türk Başbakanı, geçen hafta Davos'ta sahneyi hışımla terk etmeden önce Şimon Peres'e mecazi bir ayakkabı attı" gibi savlara yer verildi. İsrail ve ABD'nin, Ortadoğu'da Türkiye'nin "tek dostları" olduğu öne sürüldü. Time dergisinde ise aksine, Arapların, Erdoğan'ın bu icraatından kesinlikle memnuniyet duyduğu kaydedilirken, Erdoğan'ın Davos'taki kızgınlığının bir bölümünün, İsrail'in barış yerine savaşı tercih etmesiyle bağlantılı olduğuna şüphe bulunmadığı ifadesi kullanıldı.


15 yıl önce