|

Erdoğan'ın çağrısına Sarko'dan elçili cevap

Başbakan Erdoğan'ın “Sorunlarımızı medya üzerinden tartışmayalım” çağrısına, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Türkiye ile ilişkilerde yeni bir yol bulması için” temsilcisini Ankara'ya göndererek cevap verdi

Murat Özmen
00:00 - 30/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 30/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdoğan'ın çağrısına Sarko'dan elçili cevap
Erdoğan'ın çağrısına Sarko'dan elçili cevap

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin diplomatik danışmanı Jean David Levitt ve heyeti 27 Mayıs'ta Ankara'ya gelerek temaslarda bulundu. Levitt'in Fransa lideri Sarkozy'nin açıklamalarından dolayı rahatsız olan Türk Dışişleri'ne "geçmişi unutalım, ilişkileri yeniden yapılandıralım" mesajını ilettiği öğrenildi. Başkent'in Fransız diplomatik kaynakları, görüşmenin fikir alışverişi çerçevesinde teknik seviyede olduğunu ve diplomatik düzeyde gerçekleştiğini kaydetti. Fransız heyetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ya da Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül biraraya gelmediği ve diplomatlarla biraraya geldiği belirtildi.

VETO ETMEYECEK

Fransız Le Figaro gazetesi de Fransa Cumhurbaşkanının, 26 Haziranda Türkiye ile müzakerelerin üç fasılda daha başlamasını veto etmeyeceğini yazdı. Gazete, Sarkozy'nin şimdilik Türkiye konusunda kriz istemediğini, öncelikle AB anayasası ile ilgili krizi aşmak istediğini bildirdi. Gazete, AB anayasası ile yeni başlayacak görüşmelerle, Türkiye konusunu birbirine karıştırmamak için Sarkozy'nin şimdilik böyle bir yol izlemeyi tercih ettiğini belirtti.

TÜRKİYE ÜYE OLMAMALI

Almanya'nın önemli aylık dergilerinden "Cicero"ya konuşan Sarkozy, Türkiye'de "Kriterlerin yerine getirilmesi sorunu çözmüyor. Ben Türkiye hakkında her zaman açıkça şunu söyledim: Avrupalı olmadığı için Türkiye'nin AB üyesi olmaması gerektiğine inanıyorum. Ancak Türkiye'nin AB girmemesi, Avrupa'dan uzaklaşmak zorunda olduğu anlamına gelmemeli. : "İlişkilerimizi imtiyazlı ortaklık çerçevesinde derinleştirmeliyiz.



17 yıl önce