|

Esad'ın bir telefonu oğlumu kurtarabilir

Gazze Şeridi'nde Hamas'a bağlı Filistinli gruplarca kaçırılan İsrailli askerin babası Noam Şalit'in, oğlunun serbest bırakılmasının Suriye Devlet Başkanı “Beşşar Esad'ın bir telefonuna bağlı” olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 2/01/2007 Salı
Güncelleme: 15:05 - 2/01/2007 Salı
Yeni Şafak
Esad'ın bir telefonu oğlumu kurtarabilir
Esad'ın bir telefonu oğlumu kurtarabilir

Noam Şalit, Suriye Devlet Başkanı Esad'a, Şam'daki Hamas yönetimine baskı yaparak, konuyu olumlu bir mecraya sokması çağrısında bulundu.

Baba Şalit, böyle bir hareketin, İsrail'in taleplerine boyun eğmek anlamına gelmeyeceğini, küçük ve insani bir iyi niyet jesti olacağını kaydetti.

Noam Şalit, Hamas'ın liderlerinden Halit Meşal'ın, Suriye'den çıkmak istemedikçe Esad'ın bu talebine yanıt vermekten başka bir seçeneği bulunmadığını da söyledi.

Öte yandan, Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan bir haberde, üst düzey bir hükümet yetkilisine dayanılarak, İsrail'in Hamas değil, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas için Gilad Şalit karşılığında, çok fazla sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakmaya niyetli olduğu belirtildi.

Hamas'ın da yaptığı son olumlu açıklamalarından hareketle tutuklu takası konusunda kendi iç kamuoyunun yoğun bir baskısı altında bulunduğuna dikkati çeken İsrailli yetkili, Hamas'ın, bu konudaki anlaşmaya varıldığı izlenimini vererek, Filistin kamuoyuna, bir gecikme olursa bunun Hamas'ın taleplerinden değil, İsrail'den kaynaklandığı mesajı verilmek istendiğini öne sürdü.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün aralarında tutuklularla ilgili görüşmelerden sorumlu Ofer Dekel dahil, bazı güvenlik yetkilileriyle bir toplantı yapmış ve son gelişmeler değerlendirilmişti. Hükümet yetkilileri, bu toplantı sonrasında, Hamas'ın, bini aşkın Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasına ilişkin talebinin “aşırı abartılı” olduğunu belirterek, İsrail'in bunu kabul etmeyeceğini belirtmişlerdi.

17 yıl önce