|

"Esed olmamalı"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr Suriye krizinin "Cenevre 1" temelinde çözümü ve Beşşar Esed'in ülkenin geleceğinde yer almaması için uluslararası toplum ile istişare halinde olduklarını söyledi.

Yeni Şafak
21:18 - 25/10/2015 Pazar
Güncelleme: 18:20 - 25/10/2015 Pazar
AA

Temaslarda bulunmak üzere Mısır'ı ziyaret eden Cubeyr, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye krizinin çözümü için "Ülke geleceğinde Beşşar Esed'in yer almadığı, yeni bir anayasa hazırlayacak, askeri ve sivil müesseseleri yönetecek, yeni seçim hazırlığı yapacak bir geçiş heyetinin teşkili ve Cenevre 1 anlaşmasında yer alan maddelerin uygulanması konusunda uluslararası toplumla istişare halinde olduklarını" ifade etti.



Hedeflerinin yabancı güçlerden arındırılmış, herkesin bir arada yaşayabileceği, güvenli, istikrarlı ve yeniden imar edilen bir Suriye olduğunu ifade eden Cubeyr, "istişareler neticesinde bazı görüşlerinin uygulanması adına epeyce yol aldıklarını ancak halen bir anlaşmaya varamadıklarını, daha çok istişare ve görüşmeye ihtiyaç duyduklarını" belirtti.



Suudi Arabistan ve Mısır'ın Suriye konusunda ihtilafta olduklarını da reddeden Cubeyr, "İki ülkenin de Suriye konusundaki duruşları örtüşüyor. İkisi de Suriye'de bir geçiş istiyor, ikisi de kurumların korunmasını istiyor, bizler Suriye halkının geleceği için çalışıyoruz" diye konuştu.



Mısır Dışişleri Bakanı Şükri de Suudi mevkidaşının söylediklerini onaylayarak "Aramızda bir farklılık yoktu ve şu anda da yok. Suriye sorununun çözümü konusunda aramızda koordinasyon var. Hedefimiz Suriye'de güven ve istikrardır" dedi.

#Suudi Arabistan
#Adil el-Cubeyr
#Samih Şükri
#Suriye
9 yıl önce