|

Esed''in oyununu o bozmuştu

.
00:00 - 20/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:41 - 20/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Esed''in oyununu o bozmuştu
Esed''in oyununu o bozmuştu

Saldırıda hayatını kaybeden Lübnan İstihbarat Başkanı Visam El-Hasan, 2005 yılında öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını soruşturan isim olarak tanınıyor. Saldırının asıl hedefi olduğu belirtilen El Hasan, suikastın arkasında Suriye ve Şii hareketi Hizbullah''ın olduğuna dair bulgulara rastlanıldığı açıklanmıştı. 2006 yılından bu yana görevinin başında olan Hasan, iki hafta önce CIA Direktörü David Petraus ile görüşmüştü. Bu görüşme, ülkede Hizbullah'la iş birliği yapan Hristiyan politikacı Mişel Avn tarafından, bölgede yeni planlamalar yapıldığı eleştirisiyle karşılanmıştı.

Hasan'ın başında bulunduğu istihbarat birimi, Lübnan''daa bugün kadar yapılmayan, ülkede İsrail adına casusluk yapan 30 kişinin yakalanması da dahil birçok büyük operasyon gerçekleştirmişti. En büyük operasyonlardan biriyse eski Enformasyon Bakanı Mişel Samaha'nın, Suriye'den patlayıcılar alarak Lübnan'a getirdiğinin ve bombalı eylemler planladığının ortaya çıkarılması olmuştu.

Hizbullah kınadı

Saldırı Beyrut''ta deprem etkisi yarattı. Hizbullah saldırıyı kınayarak ''Vatanın güvenliğine zarar vermek isteyenlerin elleri kesilmeli'' açıklası yaptı. Saldırıyı ''Vahşet'' olarak değerlendiren Şii alim Ayetullah Seyyid Ali Fadlallah ise yayımladığı bildiride saldırıyı kınadı ve birlik çağrısı yaptı. Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, Eşrefiye'deki patlamanın arkasında eski Bakan Mişel Samaha'nın yakalanması olayının yattığını söyledi.


12 yıl önce