|

Eski Hırvatistan başbakanına hapis cezası

İktidarda bulunduğu sırada devlet kurumlarından yasa dışı yollardan para çekme, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla yargılanan eski Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Aa
00:00 - 20/11/2012 Salı
Güncelleme: 12:28 - 20/11/2012 Salı
Yeni Şafak
Eski Hırvatistan başbakanına hapis cezası
Eski Hırvatistan başbakanına hapis cezası

Hırvatistan'da, yolsuzlukla suçlanan, ülkesinden kaçtıktan sonra 2010 yılında Avusturya'da tutuklanarak Zagreb'deki Remetinec Cezaevi'ne nakledilen, daha sonra da kefaletle serbest bırakılan eski Başbakan İvo Sanader, davasının bugün yapılan duruşmasında, Avusturyalı Hypo Bankası'ndan yaklaşık 600 bin avro ile ulusal Hırvat petrol şirketi INA'nın yönetim yetkilerinin Macar şirketi MOL'a devredilmesi için 5 milyon avro rüşvet almaktan suçlu bulundu.

Başbakanlık görevini üstlenmeden önce 1990'lı yıllarda Hypo Bankası'ndan rüşvet almak suçundan Sanader'i 2,5 yıl hapse mahkum eden mahkeme, iddianamede yer alan MOL şirketinden rüşvet almasıyla ilgili suçlamayı da haklı buldu ve eski başbakan Sanader'i 7 yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin kararına göre Sanader, toplam 10 yıl hapse mahkum oldu.

Mahkeme ayrıca İvo Sanader'in, yasa dışı yollarla elde ettiği yaklaşık 5 milyon 600 bin avro tutarındaki parayı Hırvatistan devletine ödemesini de kararlaştırdı.

Eski Başbakan Sanader'in gün içerisinde başkent Zagreb'deki Remetinec Cezaevi'ne nakledileceği açıklandı. Mahkeme kararının okunduğu bugünkü duruşmada Sanader, kararla ilgili yorum yapmadı.

Yurt dışında yakalanmıştı

Hırvatistan'ın eski Başbakanı İvo Sanader, Hypo Bank'tan rüşvet almanın yanı sıra ülkenin ulusal gaz ve petrol şirketi INA'nın yönetim haklarının Macaristan'ın MOL şirketine devredilmesi için 10 milyon avro rüşvet almak, yetkisini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu.

Hırvatistan'da 2003-2009 yılları arasında başbakanlık yapan İvo Sanader, hakkındaki ''yolsuzluk ve yasa dışı kazanç'' iddialarının ardından görevini bırakmış, iktidardaki partisi HDZ'den de ihraç edilmişti.

Sanader, 9 Aralık 2010'da parlamentoda dokunulmazlığının kaldırılması görüşülürken karayoluyla Slovenya'ya gitmiş, daha sonra geçtiği Avusturya'da polis tarafından yakalanmış, 18 Temmuz 2011'de de Hırvatistan'a iade edilmişti. Sanader, 7 Aralık 2011'de ise kefaletle koşullu serbest bırakılmıştı.

11 yıl önce