|

Estetik yolsuzluk

Ekonomik krizin eşiğindeki Fransa''da Cumhurbaşkanı Hollande''ın, kayıtdışı para sorununu çözsün diye bakan yaptığı Jerome Cahuzac''ın yurtdışında kaçak serveti olduğu ortaya çıktı.

Strasbourg
00:00 - 4/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:20 - 3/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Estetik yolsuzluk
Estetik yolsuzluk

Fransa, Cumhurbaşkanı François Hollande''ın yurtdışına para kaçırılmasını önleme vaadiyle iş başına getirdiği Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac''ın yurdışındaki paralarını konuşuyor. Hakkındaki vergi dolandırıcılığı ve para aklama iddiaları nedeniyle 19 Mart''ta istifa etmek zorunda kalan eski Fransız Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac, yaptığı sürpriz bir açıklamayla, 20 yıldır yurt dışında gizli bir banka hesabı olduğunu itiraf etti. Cahuzac, hakkındaki iddiaların ortaya atıldığı geçen aralık ayından bu yana gizli hesabının olduğunu reddediyordu.

''SOLUN AHLAKİ İFLASI''

Eski bakanın yalan söylediğini itiraf etmesi, ekonomik kriz nedeniyle toplumun gözünde imajı dibe vurmuş olan Cumburbaşkanı François Hollande ve hükümeti tarafından ''ihanet'' olarak değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Hollande, yayımladığı bir bildiride, Cahuzac''ın ''affedilemez ahlaki bir hata yaptığını'' ifade etti. Başbakan Jean-Marc Ayrault televizyonda canlı yayına çıkıp ''şoke olduğunu'' söyledi ve Cahuzac''a ''siyaseti bir daha geri dönmemek üzere terk et'' çağrısında bulundu. Muhalefetteki sağ partiler ise Cahuzac''ın itirafını ''solun ahlaki iflası'' olarak değerlendiriyor. Yalan söylediğini itiraf eden Cahuzac hakkında soruşturma başlatıldı. Eski bakanın yargılanıp hapis cezasına mah-kum edilebileceği belirtiliyor. Estetik cerrahı olan Cahuzac, eczacılık endüstrisine danışmanlık hizmeti veren bir de şirkete sahip. Fransız basını haberi ''örnek bir cumhuriyet vaadiyle iktidara gelen Hollande için kabus senaryo'' olarak aktarırken Hollande''ın gizli hesaptan gerçekten haberdar olup olmadığı da tartışılıyor.

600 bin Euro''su varmış

Jerome Cahuzac, kendi internet sitesinde yayımladığı bildiride hangi ülkede gizli banka hesabı olduğunu belirtmedi, ancak 2001 yılından bu yana dokunmadığını söylediği hesapta 600 bin Euro bulunduğunu aktardı. Fransız medyası hesabın İsviçre''de UBS bankasında açılmış ve sonradan Singapur''a transfer edilmiş olduğunu belirtiyor.


11 yıl önce