|

Evet, dünya 5’ten büyük

BM’de görev süresi yıl sonunda dolacak olan Genel Sekreter Ban Ki Moon’un koltuğu için yarış başladı. Şimdilik 7 isim adaylığını açıkladı. Adaylar Türkiye’nin “Dünya 5’ten büyük” sloganına benzer biçimde “Reform şart” dediler. Vuk Jeremiç, “1945 yılında değiliz. Değişime ihtiyaç var” yorumunu yaparken Susana Malcorra “BMGK bu yüzyılı temsil etmiyor” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:46 - 13/07/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler'de (BM) genel sekreterlik seçimi için yarış başladı. Mevcut Genel Sekreter Ban ki Moon dönemi bu yılın sonunda kapanıyor. Kurumun başına geçme sırası teamüller gereği Doğu Avrupa coğrafyasında. Dolayısıyla Doğu Avrupa ülkelerinden 7 isim adaylığını açıkladı. Daha önceki seçim süreçlerinin aksine bu defa ilklere sahne olan yarışta adaylar, projelerini düzenledikleri panellerle anlatıyor. BM'nin merkezi New York'ta 2,5 saat süren oturumda soruları cevaplayan adaylar ilginç şeyler söyledi.


“Dünyanın en önemli sorunları BM Güvenlik Konseyi'nde daimi 5 üyenin kararına bağlı. BMGK bu haliyle dünyayı temsil etmiyor, nasıl bir reform yapılmalı?” sorusuna adaylardan eski BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BMGK'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan üyelerle devamına atıfta bulunup “Eski Genel Sekreter Kofi Annan'ın sözlerini burada tekrarlamak istiyorum. Güvenlik Konseyi'nde reform olmadan BM'de reform süreci tamamlanamaz” dedi.





1945 YILINDA DEĞİLİZ

Sırp Aday Vuk Jeremiç ise “Bugün artık 1945 yılında değiliz. Değişime ihtiyaç var. BM'ye bağlı birçok kurumda reform gerekiyor. Bu anlamda BM Genel Sekreteri karar süreçlerinde daha belirleyici bir rol üstlenir” ifadelerini kullanırken Susana Malcorra da bu fikre katıldığını kaydederek, “BMGK artık bu yüzyılın güç dengelerini temsil etmiyor.





BMGK üyeliğinde farklı değişkenler kullanılmalı. Konsensus nasıl sağlanır, bunun üzerine yoğunlaşmalı” vurgusu yaptı. Verilen cevaplara bakıldığında adaylardan önemli bir kısmının, Türkiye'nin bir süredir küresel sistemin adaletsizliğine vurgu yapmak için dile getirdiği “Dünya 5'ten büyüktür” sloganını desteklediği görüldü.





YİNE KONSEY SEÇECEK

Fakat adayların bu tür oturumlarda kendi projelerini açıklaması tarihi bir değişim olsa da en sonunda kimin genel sekreter olacağına yine BM Güvenlik Konseyi karar veriyor. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, yeni genel sekreterin seçilmesi için kendi aralarında çeşitli isimleri gündeme getirerek bunlardan birinde karar kılıyor. BMGK'da belirlenen aday, onaylanmak üzere BM Genel Kurulu'na teklif ediliyor. Yapılan gizli oylamada ise adayın oyların üçte ikisini alması gerekiyor.


#Birleşmiş Milletler
#BM Güvenlik Konseyi
8 yıl önce