|

Faslılar affetmedi

Fas Kralı 6. Muhammed'in 'tecavüz mahkumu'nu affetmesi büyük infiale yol açtı. Son kararla birlikte affedilen bin 44 mahkum arasında 11 çocuğun tecavüz zanlısı bir İspanyol'un bulunması ülkeyi ayağa kaldırdı. Polis, göstericilere sert müdahale etti.

Dış Haberler
00:00 - 4/08/2013 Pazar
Güncelleme: 21:43 - 3/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Faslılar  affetmedi
Faslılar affetmedi

Fas Kralı 6. Muhammed'in tahta çıkışının 14. yılı dolayısıyla affettiği bin 44 kişi arasında, '11 çocuğa tecavvüz ettiği' iddiasıyla tutuklu İspanya vatandaşının bulunması ülkede infiale yol açtı. Sosyal medya üzerinden organize olan yüzlerce Faslı, başkent Rabat'taki meclis binası önünde, 30 yaşındaki İspanyol zanlının serbest bırakılmasını protesto etmek üzere toplandı. Fas'taki 'Çocuklarıma Dokunma' adlı kuruluşun başkanı Necya Adib, 'Bu affın sorumlusunu öğrenmek için buradayız. Tam bir utanç. Çocuklarımızı satıyorlar' diye konuştu. Protestoyu organize eden isimlerden Hamza Mahfud, 'Bu olay, adaletimizin bir oyuncak olduğunun kanıtıdır' dedi. Göstericileri copla dağıtan polis, eylemcilerin meclis önünde toplanmasına engel olmaya çalıştı. Bu sırada çok sayıda kişi yaralandı. Gösteriyi görüntülemek için olay yerinde bulunan AA kameramanı Yunus Srhiri de Fas polisi tarafından darbedildi.

LİSTEYİ KRALLIK HAZIRLADI

Gösterilerin başkent Rabat'ın ardından diğer şehirlere de sıçradığı belirtildi. Adalet Bakanı Mustafa er-Ramid tepkiye neden olan olaya ilişkin herhangi bir tasarrufunun olmadığını belirterek, listenin krallık tarafından hazırlanıp gönderildiğini kaydetmişti. Kral 6. Muhammed, babası Kral 2. Hasan'ın ölümünden sonra 30 Temmuz 1999 yılında tahta çıkmıştı.

İspanya Kralı istedi, Fas Kralı bıraktı

Adının Daniel Galvan Vina olduğu ifade edilen ve ülkesine gönderildiği bildirilen pedefoli zanlı, geçtiğimiz ay Fas'ı ziyaret eden İspanya Kralı Juan Carlos'un isteği üzerine aftan faydalanan 48 İspanyol tutuklu içinde yer alıyordu. Kurbanların ailesinin avukatlığını yapan Hamid Hayri, zanlı Galvan'ın 4 ila 15 yaş arasındaki çocuklara tecavüz ettiğini ve bunu filme aldığını anlattı. Reuters'ın haberine göre, Fas krallığından konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, Adalet Bakanlığı, söz konusu affın 'İspanya ile dost ilişkiler' bağlamında gerçekleştiğini açıkladı.

11 yıl önce