|

FBI’dan ahlaksız teklif

FBI’ın, Orlando saldırısını gerçekleştiren Omaar Metin’i 2013 yılında terör saldırısına teşvik ettiği iddia edildi. Bir FBI muhbirinin kullanıldığı ikna turlarına rağmen Metin’in tuzağa düşmediği ve planın suya düştüğü vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:53 - 21/06/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD'nin Florida eyaletindeki Orlanda kentinde 49 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen Omaar Metin'in bir FBI muhbiri tarafından terör saldırısı gerçekleştirmek üzere teşvik edildiği ortaya çıktı. FBI'ın Omaar Metin'i 2013'te bir terör saldırısı düzenlemesi yönünde tuzağa düşürmeye çalıştığı ancak Metin'in ikna olmadığı tespit edildi. Florida'nın St. Luis ilçesi şerifi Ken Mascara'nın ajanslara verdiği bilgiye göre FBI'ın bu planı Metin'in bir adliye vekilinin ailesini El kaide vasıtasıyla öldürme tehdidinden sonra geldi. ABD'de FBI'ın Metin'e karşı yaptığı bu teşvikin geçen haftalarda yaşanan Orlando katliamının şekillenmesinde katkısı olduğu tartışmaları yaşanıyor.







FBI'ın şüpheli terör örgütü üyeleri ve terör saldırısı düzenlemeye meyilli kişiler üzerinde bu tür taktikler denediği biliniyor. Gazeteci ve yazar Max Blumenthal ve Sarah Lazare, Pazar günü Alternet adlı internet sitesinde yayımlanan yazılarında, “Şimdi soru, FBI'ın, Metin'i katliamı gerçekleştirmeden önce izlemesi doğru muydu ya da FBI, Metin'in politik sebebli şiddetine yönelik tavrının şekillenmesinde etkin bir rol oynadı mı?” ifadelerini kullandı. FBI'ın, Metin'in eski eşine onun eşcinsel olma ihtimalini ABD medyası ile paylaşmamasını söylemesinin ortaya çıkmasıyla akıllarda “FBI, kişisel motivasyonlarla ortaya çıkan suçlar yerine 'İslami terörizm' etiketini devam ettirmeyi mi istiyor” sorusuna yol açıyor. FBI'ın, Metin'in IŞİD'e bağlılığını itiraf ettiği acil servis arama kayıtlarını yayınlamayı reddetmesi de ayrıca tepkilere neden oluyor.

#Omaar Metin
#Orlando saldırısını
8 yıl önce