|

Fildişi Devlet Başkanı ile devrik Başkan Compaore görüştü

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, ülkesine sığınan Burkina Faso'nun devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore ile bir araya geldi.

Aa
00:00 - 3/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:47 - 3/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Fildişi Devlet Başkanı ile devrik Başkan Compaore
Fildişi Devlet Başkanı ile devrik Başkan Compaore

Fildişi Sahili'nde iktidardaki Cumhuriyetçiler Partisi'nden (RDR) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Fildişi Sahili'ne sığınan Compaore ile Ouattara'nın başkent Yamusukro'da görüştüklerini açıkladı.

Ouattara, Burkina Faso'nun içinde bulunduğu kriz süreciyle yakından ilgilendiklerini ifade etti. "Kardeş ülkede barışın ve istikrarın en yakın zamanda sağlanması" dileğinde bulunan Ouattara, Burkina Faso'daki olaylar sırasında yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Görev süresini uzatmak isteyen ve anayasada değişikliğe giden Compaore, halkın ve muhalefetin tepkisi üzerine istifa etmek zorunda kalmış, 31 Ekim'de ailesiyle Fildişi Sahili'ne sığınmış ve başkente gelmişti.

Compaore neden Fildişi Sahili'ni seçti

Fildişi Sahili nüfusunun yüzde 56'sının Burkina Faso vatandaşlarından oluşmasının Compaore'nin sığınmak için bu ülkeyi tercih etmesinde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Burkina Fasolu muhalif gazeteci-yazar Alexandre Lebel Ilboudo'ya göre, Fildişi Sahili ile Burkina Faso arasında tarihsel ve duygusal bir bağ söz konusu. Ayrıca Blaise Compaore'nin eşi Chantal Compaore'nin Fildişi Sahili vatandaşı olduğuna dikkati çeken Lebel Ilboudo, bu durumun da ülke seçiminde etkili rol oynadığını düşünüyor.

9 yıl önce