|

Dünya Filipin halatına 'koptu'

Filipinler tüm dünyanın gözü önünde aynı anda yılın hem katliamına hem fiyaskosuna sahne oldu. 25 kiþiyi taþıyan turist otobüsünü 11 saat rehin tutan saldırganı etkisiz hale getiremeyen polis, otobüsün ne camını kırabildi ne çekmek için saðlam bir halat bulabildi. Operasyon sonunda saldırganla birlikte 6 rehine öldü

Dış Haberler
00:00 - 24/08/2010 Salı
Güncelleme: 01:01 - 24/08/2010 Salı
Yeni Şafak
Dünya Filipin halatına  'koptu'
Dünya Filipin halatına 'koptu'

Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'de eşine az rastlanır bir rehin alma olayı yaşandı. Eski bir üst düzey polis müfettişi olan 55 yaşındaki Rolando Mendoza isimli saldırgan elindeki M-16 silahıyla otobanda seyretmekte olan ve çoğu Hong Konglu 25 turisti taşıyan br otobüsü önceki gün rehin aldı. Polislik görevinden, uyuşturucu kullandığı ve işkence yaptığı gerekçesiyle atılan Mendoza turistlerin hayatı karşılığında görevine geri dönmeyi şart koşuyordu. 11 saat süren pazalrlıklar esnasında saldırgan kadın ve çocuklardan oluşan 9 kişiyi serbest bıraktı. Hatta aralarında kardeşinin de olduğu 'arabulucular' vasıtasıyla yolculara yiyecek dahi götürüldü. Saldırgan ise gerekirse herkesi öldürebileceğine dair bilgi veriyordu.

Buraya kadar kimsenin aklına eylemin bir katliamla sonuçlanacağı gelmedi. Ta ki Filipinler polisi operasyon kararı alıncaya dek. Polis otobüsün etrafını sarmaya başladığı andan itibaren operasyon tüm dünyada canlı olarak an ve an izlendi. Polis önce camları balyozla kırmaya çalıştı ama kıramadı. Bu sırada saldırgan içeride ateş açmaya başladı. Bu kez polis acil çıkış kapısından girmeye çalıştı ancak bunda da başarılı olamadı. Silah sesleri gelmeye devam etti.

ÇEKER ÇEKMEZ KOPTU

Canlı yayınlanan görüntülerde görevlilerin acemiliği tepki toplarken bu kez otobüsün tekerleklerine bağladıkları bir halatla aracı çekmeyi denediler ama halat çeker çekmez koptu. Otobüsün ön kapısını balyozla kırmaya çalışan polis bir kez daha başarısız oldu, çünkü kapının arkasında rehinelerden birinin cesedi vardı. Tam bir buçuk saat süren 'baskın'da saldırgan başından vurularak öldürüldü ancak geride 6 ölü bırakarak.


YILIN POLİSİ SEÇİLMİŞTİ

Saldırgan Mendoza'nın kardeşi, “daha önce üstün hizmet madalyası almıştı. Ancak işlemediği bir suçtan mahkum ettiler” dedi. Rehine pazarlığı esnasında ise Mendoza “Dışarıda polis gücü görüyorum. Beni öldüreceklerini biliyorum. Onlara gitmelerini söylüyorum, yoksa ben de aynısını her an burada yaparım.” diyordu.


ÖNCE ONU ÖLDÜRDÜ

25 kişiyi rehin alan ardından 6'sını öldüren ve başına aldığı polis kurşunuyla ölen saldırgan Mendoza önce, ellerini otobüsün ön kapısına kelepçelediği bu genç rehineyi öldürdü. Kapının arkasına sıkışan ceset yüzünden operasyon ekipleri balyozla kırmaya çalıştıkları kapıyı açamadı.


Perdeyi aralayan tek kişi oydu

15 rehineden 6'sı kurtarılamazken içlerinden bir kadın sık sık otobüsün camından perdeyi aralayarak bakmaya cesaret ediyordu. Polis operasyonu başladıktan yarım saat sonra içeriden saldırganın açtığı ateş sonucu talihsiz kadının vurulduğu görüldü. Hastaneye kaldırılan kadının yaşayıp yaşamadığı konusunda bir bilgi verilmedi.



14 yıl önce