|

Filipinler'deki sel felaketinde 106 kişi öldü

Filipinler'in başkenti Manila iki gün suren tropikal fırtına Ondoy (Ketsana) ile sarsıldı. 6 saat içinde bir aylık yağışın düştüğü başkent Manila afet bölgesi ilan edildi.

00:00 - 27/09/2009 Pazar
Güncelleme: 14:56 - 27/09/2009 Pazar
Yeni Şafak
Filipinler'deki sel felaketinde 106 kişi öldü
Filipinler'deki sel felaketinde 106 kişi öldü

Filipinler'i vuran tropik fırtına Ketsana'da 106 kişi öldü ya da kayboldu. Başkent Manila'da son 42 yılda meydana gelen en büyük sel felaketi nedeniyle binlerce kişi de evsiz kaldı.

Savunma Bakanı Gilbert Teodoro, polis ve askerlerle sivil gönüllülerin otobüslerin üzerinde ya da evlerin çatısında yardım bekleyen 5 bin kişiyi kurtardığını açıkladı.

Savunma Bakanı Gilbert Teodoro, Filipinler'in kuzey kesimini etkisi altına alan Ketsana tropik fırtınasının Filipinler'in bir ayda alacağı yağıştan daha fazla miktardaki yağışı sadece 12 saatte bölgeye bıraktığını belirtti.

Hava şartlarının bugün düzelmesinin ardından kurtarma çalışmalarına hız verildiğini kaydeden Teodoro, başkent Manila ile fırtınanın etkilediği 25 kentin, yetkililerin acil durumlar için ayrılmış fonları yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanmalarına olanak sağlanması için afet bölgesi ilan edildiğini söyledi.

Ketsana tropikal fırtınası nedeniyle bazı kasabalarının tamamının su altında kaldığı, toprak kaymaları meydana geldiği, Manila havaalanının saatler boyunca uçuşlara kapatıldığı Filipinler'de kurtarma çalışmalarının asker, polis ve sivil gönüllülerce sürdürüldüğü bildirildi.

Kuzeydeki Pampanga eyaletindeki bir köyde meydana gelen toprak kaymasında nez 12 köylü ölürken, Bulacan vilayetinde de 9 kişi boğulkarak can verdi.

Laguna vilayetinde kurtarma çalışmalarına katılan 5 asker de hayatını kaybetti.

Birçok insan ağaçlara ve binaların çatılarına tırmanıp hayatlarını kurtarmaya çalıştı.


12 milyon nüfuslu başkent Manila, fırtınanın ardından 9 saat süren eden yağışlar nedeniyle su altında kalmıştı.


Manila ile fırtınanın etkilediği 25 kent, yetkililerin acil durumlar için ayrılmış fonları yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanmalarına olanak sağlanması için afet bölgesi ilan edilmişti.

Bunun, ülkede son 40 yıldan beri görülen en büyük sel felaketi olduğu belirtiliyor.

Devlet Başkanı Gloria Arroyo; polis teşkilatı, askerler ve bütün sivil toplum kuruluşlarını kurtarma çalışmalarına katılmak üzere göreve çağırdı. Afet koordinasyon merkezlerine sürekli kayıp haberleri ve yardım çağrıları gelmeye devam ediyor. Manila hükümeti, uluslararası toplumdan yardım istedi.

Başkent ve çevresindeki illerde okullar ve resmi kurumlar yarın tatil edildi.

15 yıl önce