|

Filistin'den İsrail'e tepki

İsrail güçlerinin Kubbetu's Sahra Camisini basarak 6 görevliyi gözaltına alması Filistin'de büyük tepki topladı. Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, "İsrail'in bu girişimi Ürdün'ün Aksa üzerindeki otoritesini hedef alıyor. İşgalcilerin bu yaptıklarına tepki verilmesi gerekir" dedi.

Yeni Şafak
12:00 - 4/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:10 - 4/08/2016 Perşembe
AA

İsrail güçlerinin, Kubbetu's Sahra Camisini basarak 6 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.



Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin Aksa Külliyesi içinde yer alan camiyi basarak içeride bulunan 6 görevliyi gözaltına aldığını belirtti.



Bu girişim Ürdün'ü hedef alıyor

Gözaltına alınanların, aralarında projeler müdürünün de yer aldığı Aksa'nın imar ve bakımından sorumlu ekipten olduğunu ifade eden Kisvani, "Bunlar, Ürdün'ün Aksa üzerindeki otoritesini hedef alıyor. İşgalcilerin bu yaptıklarına tepki verilmesi gerek." ifadelerini kullandı.



Konuyla ilgili İsrail tarafından açıklama yapılmazken, gözaltı sebebine ilişkin bilgi alınamadı.



Uluslararası kanuna göre İsrail'in işgalinden önce bölgedeki kutsal mekanların son yöneticisi olduğu için Aksa'nın gözetiminden Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs Vakıflar İdaresi sorumlu. Ayrıca Aksa, 1994'te imzalanan İsrail-Ürdün anlaşmasına göre de Ürdün'ün gözetiminde bulunuyor.



İsrail güçleri sık sık Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösteren Filistinliler ile çeşitli Aksa görevlilerini gözaltına alıyor. Çalışanlar hakkında uzaklaştırma gibi farklı cezalar veriliyor.



Filistinlilere saldırılar ve Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri nedeniyle, geçen ekim ayından bu yana Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'te İsrail askerleriyle Filistinliler arasında gerginlik yaşanıyor.





#Filistin
#İsrail
#Kudüs
#Mescid-i Aksa
8 yıl önce