|

'Fırtına' harekatının 18. yılı

Hırvatistan ordusu tarafından, Krayina bölgesinde, Sırplar'a karşı 1995 yılında gerçekleştirilen "Fırtına" harekatının 18. yıl dönümü dolayısıyla Knin kentinde tören düzenlendi.

Aa
00:00 - 5/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 16:37 - 5/08/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
'Fırtına' harekatının 18. yılı
'Fırtına' harekatının 18. yılı

Knin meydanında düzenlenen askeri törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Başbakan Zoran Milanoviç, Meclis Başkanı Yosip Leko, Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç ile diğer üst düzey yetkililer, gaziler ve çok sayıda Hırvat katıldı.

Törende, Knin Belediye Başkanı Yosipa Rimatsa ile Zagreb Büyükşehir Belediye Başkanı Milan Bandiç, Zafer Anıtı'na çelenk koydu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, burada yaptığı konuşmada, savaşı sona erdiren "Fırtına" harekatının, Hırvatistan ordusunun meşru müdafa opreasyonu olduğunu, barış ve uzlaşma için yapılması gerektiğini kaydetti.

-Fırtına operasyonu-

Hırvatistan'ın, eski Yugoslavya'dan 1991'de ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, eski Yugoslavya Ordusu (JNA) ve Hırvatistanlı Sırplar'dan oluşan paramiliter birlikler, ülkenin orta ve güney kısmında ''Sırp Cumhuriyeti Krajina'' adlı otonom bölge kurmuş, bunun üzerine Hırvat ordusu, 1995 yılında ''Fırtına'' harekatını gerçekleştirmişti.

Harekatta, 220 bin Sırp'ın Hırvatistan'daki topraklarından uzaklaştırıldığı, binden fazla Sırp'ın öldürüldüğü kaydediliyor.

11 yıl önce