|

Fransa 20 ülkede elçiliklerini kapatıı

Hz. Muhammed'le dalga geçen karikatürü basan Fransız mizah dergisi, Fransız hükümetinde paniğe neden oldu. Müslümanlar'ın tepkisinden korkan Fransa, 20 ülkedeki elçiliklerini kapattı.

Bbc
00:00 - 21/09/2012 Cuma
Güncelleme: 11:03 - 21/09/2012 Cuma
Yeni Şafak
Fransa 20 ülkede elçiliklerini kapatıı
Fransa 20 ülkede elçiliklerini kapatıı

Yurt dışındaki Fransız büyükelçilikleri ve iş yerlerinde güvenlik önlemlerini artırılıyor.

Müslüman ülkelerde Cuma namazının ardından gösteri düzenleneceğinden korkan Fransız hükümeti, yaklaşık 20 ülkedeki Fransız büyükelçiliklerini, konsoloslukları ve kültür merkezlerini bugün kapattı.

İslamiyette Pergamber'in resmedilmesi yasak olmasına rağmen, bir aktörün Hz. Muhammed'i oynadığı İslam karşıtı filmin video paylaşım sitesinde Arapça altyazı ile yayınlanmasının ardından İslam dünyasında gerilimli günler yaşandı.

Film özellikle Mısır ile Libya'da şiddet olaylarına yol açtı.

Beyaz Saray da Peygamber'in karikatürlerinin yayımlanması kararını endişeyle karşıladıklarını açıkladı.

Tunus'taki Fransız okulları bugünden itibaren tatil edildi. Libya'daki Fransız gazeteciler ünlü otellerden ayrılıyor.

Paris'te Müslümanların çoğunlukta olduğu Bellevile semtinde de halk, satın aldıkları Charlie Hebdo dergilerini yırtarak tepkisini dile getirdi.

Paris'teki bürosu yakınlarına özel polis birimleri yerleştirilen Charlie Hebdo, internet sitesine saldırı olduğu ve bu sabah ulaşılamadığı haberlerini doğruladı.

Derginin son sayısında hem İslamiyetle alay eden amatör filmin çektiği tepkileri, hem de Cambridge Düşesi Kate'in üstsüz fotoğraflarının yarattığı tartışmayı konu alan karikatürler var.

Suriye Özgürlük Derneği, dergiyi "Hz. Muhammed'e karşı bir karikatür yayımlayarak yangına körükle gitmekle" suçluyor.

Suçlamada tek bir karikatürden söz edilmesine rağmen, derginin son sayısında pek çok başka karikatür bulunuyor.

Charlie Hebdo "ayrımcılığı, etnik, ırksal ya da dini bir gruba karşı nefreti ve şiddeti açıkça kışkırtmakla" suçlanıyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller grubunun lideri ve Alman ve Fransız siyasetinde on yıllardır ileri gelen bir isim olan Daniel Cohn-Bendit, Fransız BFMTV kanalındaki röportajında Charlie Habdo'yu "aptallar" diye niteleyerek olayı tartışmaya değer bulmadığını gösterdi.

Bu tarz karikatürlerin yasaklanmasını desteklemediğini belirten Cohn-Bendit, "provokasyonun sınırları" olduğunu söyledi.

Editör: karikatürlerin amacı Peygamber'le değil, filmle dalga geçmek

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, karikatürlerden "kaygı duyduğunu" belirtti; sorun çıkabilecek ülkelerde özel güvenlik önlemleri alınmasını istediğini kaydetti.

Bakan Fabius, Batılı ülkelerin elçiliklerinin tehdit altında olduğu bir dönemde bu karikatürlerin basılmasının "ateşe körükle gitmek" olduğunu belirtti.

Başbakan Jean-Marc Ayrault ise, dışişleri bakanlığının internet sitesinde yayımlanan bir mesajda "İfade özgürlüğü Fransa'nın temel ilkelerinden biridir. Laiklik ve dini inançlara saygı da öyle." dedi.

Derginin Charb lakaplı editörü Stephane Charbonnier ise, şiddeti teşvik ettiği ve vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı eleştirilerini reddetti.

Editör, karikatürlerin amacının Peygamber'le değil, filmle dalga geçmek olduğunu savunuyor.

Charbonnier, bir başka konuşmasında da "Nasıl ki ben camiye gidip inandığım herşeye ters düşen konuşmaları dinlemiyorsam, Müslümanlardan da Charlie Hebdo'yu okumalarını beklemiyorum" demişti.


12 yıl önce