|

Fransa Başbakanı Edouard Philippe istifa etti

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Fransa Başbakanı Edouard Philippe'in görevinden istifa ettiği duyuruldu. Philippe'in istifasının ardından Başbakanlık görevine Jean Castex atandı.

10:43 - 3/07/2020 Cuma
Güncelleme: 14:11 - 3/07/2020 Cuma
Diğer
Edouard Philippe.
Edouard Philippe.

Philippe'in yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceği bildirildi.

  • Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Bugün, Edouard Philippe istifasını Cumhurbaşkanına sundu. Cumhurbaşkanı da bu istifayı kabul etti” denildi. Fransa’da önümüzdeki günlerde hükümet değişikliği bekleniyor. Philippe ve kabine üyeleri, yeni bir hükümet atanana kadar görevlerine devam edecek.

Geçtiğimiz haftalarda Fransa'da yapılan yerel seçimlerde Macron'un partisi büyük hezimet yaşamış ve ardından Macron ekibinde bir değişikliğe gideceğini söylemişti.

Fransa'da Edouard Philippe'in istifasının ardından Başbakanlık görevine Jean Castex atandı.

Salgın döneminde neler yaşanmıştı

Avrupa'nın koronavirüs ölümlerinde ilk 3'e giren Fransa'da Başbakan Philippe, salgının ülkede yol açtığı krizin bir süre devam edeceğini ve durumun hızlı şekilde düzelmeyeceğini belirtmişti.

  • Halk, koronavirüse karşı tedbir alma işini abartarak hastaneleri yağmalamaya çalışmıştı. Panik halindeki insanlar, hastane depolarında sağlık personeli için ayrılan maskeler çalınırken duvarlarda asılı olan dezenfektanları sökerek sağlıkçıları tehlikeye attığı vurgulanmıştı.

Ülkede maske krizi yaşanmış İçişleri Bakanı Christophe Castaner, koruyucu ekipman bulmakta zorlanan sağlıkçılar için halktan maskelerini hastanelere vermeleri talebinde bulundu.

Edouard Phılıppe kimdir?

Edouard Philippe 28 Kasım 1070 Rouen doğumludur. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ve Ulusal İdare Okulu mezunudur. İhale hukuku alanında uzmanlaşmış ve 1997'de Danıştay'da kariyerine başlamıştır.

Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde eğitim görürken Michel Rocard'ı desteklemek için iki yıl boyunca Sosyalist Parti militanı olmuş ancak daha sonra sağa yakınlaşmıştır.Le Havre belediye başkanı Antoine Rufenacht'ın ekibinde yer alarak 2001 yılında hukuki işlerden sorumlu belediye başkan yardımcısı olmuştur.

2002 yılında Seine-Maritime 8. seçim çevresinden milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir. Alain Juppé'nin önerisiyle Halk Hareketi Birliği'ne katılmış, Juppé'nin genel başkanlığı döneminde hizmetler genel müdürü olmuş ve Juppé'nin istifa ettiği 2004'e dek bu görevde kalmıştır.

Bir süre avukatlık yapmış ayrıca 2004-2008 yıllarında Yukarı Normandiya bölgesel konseyi üyeliğine UMP'den seçilmiştir. 2008 yılında Seine-Maritime genel konseyi üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Rufenacht'ın belediye başkanlığından istifa etmesi üzerine yerine seçilmiştir.

2007 yılında Seine-Maritime 7. seçim çevresi milletvekili Jean-Yves Besselat'nın yedeği olmuş, Besselat 2012'nin Martı'nda ölünce yerine geçmiş ve aynı yıl yapılan seçimlerde tekrar milletvekili seçilmiştir.Alain Juppé'ye yakınlığıyla bilinen Édouard Philippe UMP grubunun karşı oylarının aksine eşcinsel evliliği serbest bırakan kanuna çekimser oy kullanmıştır.

15 Mayıs 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başbakan olarak atanmıştır.

#Fransa
#İstifa
#Başbakan
4 yıl önce