|

Fransa'da tarihi eserleri yakıp yıktılar

Fransa'da iki haftadır devam eden gösterilerde maddi bilanço her geçen gün büyürken ülkenin sanat eserleri de ağır tahribat görüyor. Meşhur Marianne heykeli göstericiler tarafından parçalanırken Zafer Takı'nın sütunlarına yazılar yazıldı. Pek çok sanat merkezi yakılıp yıkıldı.

Yeni Şafak
09:43 - 4/12/2018 Salı
Güncelleme: 10:12 - 4/12/2018 Salı
DHA
Fransa'nın meşhur özgürlük anıtlarından biri olan Marianne heykeli parçalandı.
Fransa'nın meşhur özgürlük anıtlarından biri olan Marianne heykeli parçalandı.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekonomik reformlarına karşı başlatılan 'sarı yelekliler' eylemleri sırasında pek çok tarihi eser zarar gördü. Ülkenin en önemli sembollerinden biri olan Marianne heykeli paramparça hale geldi.

Mağazaların yağmalandığı, ATM'lerden paraların çalındığı Champ-Elysee Meydanı'nındaki maddi zarar henüz hesaplanamazken, bazı göstericilerin tarihi eserleri tahrip ettiği görüldü.

Eylemciler, Fransa'nın bir diğer sembollerinden biri olan Paris’te bulunan Zafer Takı’nda sütunlarını boyarken, anıt üzerine sloganlar yazdı.


Göstericilere büyük destek

Fransa kamuoyunda, yaşanan şiddet olaylarına rağmen, gösterilere desteğin yüzde 84 oranında olduğu ortaya çıktı. Fransa kamuoyu, Macron’u bir süredir yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zenginleştirdiği, orta ve alt gelirlilerin ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriyordu.



Fransa’da yapılan son ankete göre, Fransızların yüzde 84’ü sarı yeleklileri destekliyor. Macron’a kamuoyunda destek oranı ise yüzde 29’a kadar düşmüş durumda.




Bombalar patladı

Cumartesi günü, Paris’in Şanzelize caddesi, Zafer Takı ve çevre sokaklarda toplanan göstericilere Fransız polisinin aşırı şiddetle müdahalede bulunduğu gözlerden kaçmadı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler, Paris’in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonunu ateşe verdi, polislere taş ve şişe fırlattı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyuldu. Sokaklarda sık aralıklarla ses bombaların patlaması, araçların ve çöp bidonların yakılması ve iş yerlerinin hasar görmesi dikkati çekti.

#Fransa
#Eylem
5 yıl önce