|

Fransızlar bölündü

Fransız halkının yaklaşık yarısı Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed karikatürlerine karşı çıktı. İfade özgürlüğü ile hakaret arasında ayrım güdülmesini isteyen Fransızlar karikatürlerin sonuçlarının düşünülmesi gerektiğini savundu.

Yeni Şafak
04:00 - 19/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:30 - 18/01/2015 Pazar
Diğer
Paris’te 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan 17 kişinin hayatını kaybettiği terör olayları sonrasında Fransa kamuoyu ikiye bölündü. Fransızların yüzde 42’sinin Hz. Muhammed karikatürlerine karşı olduğu ortaya çıktı. IFOP araştırma şirketinin Charlie Hebdo saldırısından sonra yaptığı son ankete göre, Fransızların yarısı ifade özgürlüğünün bir sınırı olduğu görüşünde. Araştırmaya katılanların yüzde 50’si internet üzerinde ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasını isterken yüzde 42’si ise söz konusu karikatürlerin sonuçlarının hesap edilmesi ve çizilmemesi gerektiği görüşünü paylaşıyor.  

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILSIN

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, geçtiğimiz eylül ayında Irak ve Suriye’de IŞİD saflarında 900’den fazla Fransa vatandaşının savaştığını belirtmişti. Fransızların yüzde 81’i Fransa’da yaşayan çifte vatandaşların terör eylemlerine karışması durumunda Fransız vatandaşlığının alınmasını savunurken, yüzde 68’i ise başka ülkelere savaşa gittiğinden şüphelenilen kişilerin Fransa’ya girişine izin verilmemesi gerektiğini ifade ediyor. 

MİLİTARİZME HAYIR

Fransa yönetimi Charlie Hebdo katliamı sonrası Irak’taki IŞiD kamplarına saldırı düzenlemek için Ortadoğu’ya uçak gemisi gönderme kararı almış, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Charles De Gaulle uçak gemisinde konuşmuştu. Fransız halkı Suriye ve Irak’a müdahalelerden de hoşnut değil. Katılımcıların yüzde 57’si Irak, Suriye, Yemen ve Libya’ya askeri operasyonlara karşı olduğunu belirtiyor.

Hollande’ı sevindiren artış

Paris’teki terör saldırılarından sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın popülaritesi son bir buçuk yılın en üst seviyesini gördü.  Anketlerde sürekli düşük puan alan Hollande’ın saldırı öncesinde yüzde 24 olan puanı 35’e çıktı.  BVA anket şirketinin araştırmasına göre  bu  yükseliş, Hollande ile sınırlı değil. Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın da yüzde 35 olan puanı 44’e yükseldi.  Saldırı sonrasında Hollande’ın kriz yönetiminin medya ve yorumcular tarafından takdir edilmesinin bu artışta payı olduğu düşünülüyor. 


Kurşunlar eski Yugoslavya'dan

Paris saldırısında kullanılan silah ve mühimmatın Eski Yugoslavya’da üretildiği iddia edildi. İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre Bosna-Hersek Savunma Bakan Yardımcısı Zivko Maryanat, kurşunların 1986’da devlet iştiraki Igman şirketi tarafından üretildiğini ancak aradan geçen 30 yıl sonra Fransa’ya nasıl ulaştıklarını bulmanın güç olduğunu söyledi. Zanlılardan Ahmedi Kolibali’nin elindeki silahların da Bosna Savaşı’ndan kalmış olabileceği ileri sürüldü. Öte yandan Saldırıyı Kolibali’nin düzenlememiş olma ihtimali üzerinde duruluyor. Paris’te Yahudi marketine düzenlenen saldırıda yaralanarak komaya giren 32 yaşındaki elektrik teknisyeninin bilincini kaybetmeden önce saldırganın “Avrupalıya” benzediğini söylediği belirtiliyor.


‘Katliam gizli servis işi’

Fransız sağının önde gelen ismi Jean-Marie Le Pen, Paris’teki saldırıları istihbarat servislerinin düzenlemiş olabileceğini ileri sürdü. Le Pen bunun “şimdilik bir varsayım” olduğunu belirtti. Rusya’da yayınlanan Komsomolskaïa Pravda gazetesine verdiği demeçte “Charlie Hebdo saldırısı gizli servis operasyonuna benziyor ancak bunu kanıtlayacak delilimiz yok” diyen Le Pen, saldırının planlamasında Fransız yetkililerin olduğunu sanmadığını ancak bu suça izin verdiklerine inandığını kaydetti.

#Paris
#Charlie Hebdo
#karikatürler
9 yıl önce