|

Fransızların güvenlik fiyaskosu

Fransız polisi, kabile devletlerinde bile eşine az rastlanır bir komediye imza attı. Suriye'de savaşa katıldıkları şüphesiyle Türkiye'nin gönderdiği 3 kişiyi polis yanlış yerde bekledi. Fransa İçişleri Bakanlığı 'Paris Orly Havalimanı'nda yakalandılar' diye açıklama yaptı. Ancak şüpheliler Marsilya'ya indi.

Paris
00:00 - 25/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:30 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Fransızların güvenlik fiyaskosu
Fransızların güvenlik fiyaskosu

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülke medyasının 'güvenlik fiyaskosu' olarak yorumladığı bir komediye imza attı. Polis, Türkiye tarafından Suriye'de savaşa katıldığı şüphesiyle Fransa'ya gönderilen 3 kişiyi yanlış yerde bekledi. Bakanlığın Orly Havalimanı'nda yakalandıklarını açıkladığı şüphelilerin aslında Paris'e değil, Marsilya'ya indiği ve güvenlik aramasına takılmadan havalimanından ayrıldığı ortaya çıktı. Fransız yetkililer, şüphelilerin Türkiye tarafından Paris uçağıyla değil, Marsilya uçağıyla gönderildiğini ve yapılan değişikliğin kendilerine bildirilmediğini iddia etti. Ancak 'yakalandılar' açıklamasının neye dayanarak yapıldığı konusunda bir bilgi verilmedi.

GÜVENLİK FİYASKOSU

Fransız basınında çıkan yorumlarda 3 şüphelinin Marsilya havalimanında polis kontrolüne takılmadan çıkabilmesinin 'güvenlik fiyaskosu' olduğu ve Fransa'nın Suriye'ye giden savaşçılar konusunda aldığı güvenlik önlemlerinin ne denli zayıf olduğunun ortaya çıktığı ifade edildi. Dün öğle saatlerinde Fransız televizyon kanalı İtele, söz konusu 3 kişinin Paris'in güneyinde Orly havalimanında yakalandığını duyurmuştu. Akşam saatlerinde İçişleri Bakanlığı da Türkiye'den gelen 3 şüphelinin Orly'de yakalandığını açıklamıştı.

ASLINDA ARANIYORLARDI

Ancak bazı medya kaynakları 3 kişinin İstanbul'u hiç terk etmediği iddiasında bulunurken, Fransız Le Monde gazetesi, Orly'de yakalandığı açıklanan 3 kişinin aslında Marsilya'da dün öğleden sonra özgürce sokaklarda dolaştığını ileri sürmüştü. Fransız yetkililer de daha sonra 3 şüphelinin Paris uçağı yerine Marsilya uçağına bindirildiğini ve durumdan kendilerinin haberdar edilmediğini ileri sürerek, şüphelilerin ortadan kaybolduğunu doğruladı. Fransız polisinin, Marsilya yerine Paris'te beklemesi nedeniyle, uzun süredir aranan 3 şüpheli hakkında hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Kendileri teslim oldu

Türkiye tarafından Suriye'de savaşa katıldığı şüphesiyle Fransa'ya gönderilen ancak polisin yanlış havalimanında beklemesi nedeni ile gözden kaçırılan 3 kişinin kendiliğinden teslim olduğu açıklandı. Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Imad Djebali, Abdelouahed Baghdali ve Gael Maurize'in, Herault bölgesindeki Caylar jandarmasına teslim olduklarını duyurdu.İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 3 şüphelinin teslim olduğunu belirtirken olayla ilgili idari bir soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Şüphelilerin avukatı, müvekkillerinin kaçmadığını zira polis tarafından hiç durdurulmadıklarını belirtmiş ve gün içinde jandarmaya teslim olacaklarını kaydetmişti.


10 yıl önce