|

G-8 zirvesinin bilançosu ağır

.
00:00 - 24/07/2001 Salı
Güncelleme: 11:29 - 22/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
G-8 zirvesinin bilançosu ağır
G-8 zirvesinin bilançosu ağır

İtalya, Genova kentinde 20-22 Temmuz arasında yapılan G-8 zirvesinin organizasyonu için 300 milyar liret (185 trilyon lira) harcadı. Zirvenin yapıldığı Düklük Sarayı'nda hazırlıklar, kentte restorasyon, heyetlerin konuk edilmesi, personel ve güvenlik ekiplerine yapılan harcamalar katıldığında, hükümetin toplam harcamasının 300 milyar lireti bulduğu bildirildi. G-8 zirvesi tamamlansa da, hükümetin harcamalarına devam etme zorunluluğu doğdu. Zira göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar sırasında meydana gelen hasarın bilançosu ağır. 24'ü yakılmak üzere 83 otomobil, 41 mağaza, 34 banka, 9 postane, 16 benzin istasyonu, 6 süpermarket, 6 otobüs durağı, 9 telefon kabini, 23 işaret levhası ve 22 büyük çöp kutusu zarar gördü, 8 kamu ve özel kurum faaliyet gösteremeyecek hale geldi. Zirveye katılan 8 ülkenin liderleri hakkında verilen ilginç notlarda ise, liderlerin 3 günde 120 kilo makarnanın tüketildiği ifadesi göze çarptı.

Kyoto Protokolü için anlaşma

Almanya'nın Bonn kentinde devam eden BM Uluslararası Küresel Isınma Konferansı'nda, sera etkisi yaratan zararlı gazların azaltılmasını öngören Kyoto Anlaşması'nın uygulanmasıyla ilgili kurallar üzerinde anlaşmaya varıldı. BM sözcüsü Michael Williams, AB ülkeleri ile Japonya'nın bu konuda "ortak bir formü" üzerinde anlaşmaya vardıklarını belirtti. Japon hükümet sözcüsü Fukuda da bu konuda anlaşmaya vardıklarını doğruladı. Danimarka Çevre Bakanı Svend Aukem, "Bu, global çevre için güzel bir gün. Kyoto Anlaşması'nı kurtardık" dedi.

S. Arabistan'da kar fırtınası: 75 yaralı

Suudi Arabistan'ın güney kesimlerine kar yağdı. El Medine gazetesinin haberine göre, dağlık Asur bölgesinde şimdiye dek bu mevsimde hiç görülmedik şekilde kar yağdı. Yaklaşık 3 bin km yüksekliğindeki ulusal parkta piknik yapmakta olan binlerce kişi, kar fırtınasına yakalanınca neye uğradığını şaşırdı. Kar fırtınasında 75 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan 25'i hastaneye sevk edildi, diğerleri sağlık ekiplerince ayakta tedavi edildi. Kar yağışı nedeniyle bölgedeki karayolları kapandı. S. Arabistan'da hava sıcaklığının 50 dereceye yaklaştığı bu mevsimde ilk kez kar yağıyor.

Çeçen siviller helikopterden atıldı

Ruslar Tsatsan-Yurt'ta aralarında çocukların da bulunduğu tutuklu 9 sivilden ikisini helikopterden aşağı attı. Geldigen köyünde ise güne başka bir vahşet damgasını vurdu. 7 kişi benzin deposunda canlı canlı yakıldı. Bir çocuk kurşuna dizildi, annesi zırhlı araçla ezildi. Ajans Kafkas'ın haberine göre Ruslar Kurçaloy'a bağlı Tsatsan-Yurt yerleşim merkezinde sivillere yönelik temizlik operasyonu yaptılar. Tutuklanarak götürülen 9 kişiden ikisinin 12 ve 13 yaşlarında çocuk olduğu belirtildi. Diğer tutuklu iki kişinin de bindirildikleri helikopterden aşağıya atıldığı kaydedildi.


23 yıl önce