|

Gazze'de Aksa Tufanı: Filistin ve İsrail'e tüm dünyadan mesaj yağdı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından Filistin ve İsrail'e tüm dünyadan mesaj yağdı. Türkiye ve Mısır, taraflar arasında itidal çağrısı yaparken Avrupa ülkeleri, işgalci İsrail'e destek veren açıklamalarda bulundu.

12:33 - 8/10/2023 Pazar
AA
Dünyadan mesaj yağdı
Dünyadan mesaj yağdı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından Filistin ve İsrail'e tüm dünyadan mesaj yağdı. Türkiye ve Mısır, taraflar arasında itidal çağrısı yaparken Avrupa ülkeleri, işgalci İsrail'e destek veren açıklamalarda bulundu.

Türkiye’den itidal çağrısı

Dışişleri Bakanlığından gelişmelerle ilgili yapılan yazılı açıklamada, yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı bildirildi.

"Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadesinin kullanıldığı açıklamada, şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağı vurgulandı ve taraflar itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarafları fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz

Taraflara itidal çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ”Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres taraflara itidal çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas tarafından İsrail’e karşı başlatılan saldırıları kınadı ve taraflara "sivillere yönelik itidal" çağrısı yaptı.


Guterres’in saldırılarda sivil nüfus açısından derin kaygı duyduğu aktarılan açıklamada, taraflara "sivillere yönelik uluslararası insancıl hukuk uyarınca azami itidal gösterilmesi" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Genel Sekreter, daha geniş bir çatışmanın önlenmesi için tüm diplomatik çabalara çağrıda bulunuyor. Şiddetin çatışmaya çözüm getiremeyeceğini, barışın ancak iki devletli çözüme giden müzakere yoluyla sağlanabileceğini vurguluyor.” ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler
(BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede hızla artan gerginlikten çok ciddi endişe duyduğunu belirterek, iki tarafta da sivil kayıpların sayılarının yüzlere ulaştığına dikkati çekti.

Martin Griffiths, "Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir. Tüm taraflara, hemen çatışmaya son verme ve her yer ve zamanda sivilleri koruma çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı, aksi halde çok daha fazla kan döküleceği uyarısında bulundu.

ABD'den işgalci İsrail'e destek

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da, yanında Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile kameraların karşısına geçerek, İsrail’e yönelik saldırılar üzerine açıklamalarda bulundu. İsrail’in kendisini savunması için gerekli yardımların sağlanması konusunda desteğe devam edeceklerini belirten Biden, "Benim yönetimimin İsrail’e desteği kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır." dedi.

RUSYA
: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "İsrail ve Filistinlileri itidale ve hemen ateşkes ortamına geri dönmeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin arasında barış müzakereleri sürecinin yeniden başlaması gerektiğine dikkati çekerek, taraflara itidal çağrısında bulundu.
İRAN
Yarı resmi haber ajansı ISNA’ya göre dini lider Ali Hamaney’in danışmanı Yahya Rahim Safavi, Hamas savaşçılarını tebrik etti, “Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız” diye konuştu.
KATAR
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında tırmanan gerilimden “sadece İsrail’in sorumlu olduğu” ifade edildi, taraflara itidal çağrısı yapıldı.
MISIR:
Dışişleri Bakanlığı gelişmelerin ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı, sivillerin tehlikeye atılmaması çağrısında bulundu.
SUUDİ ARABİSTAN
Dışişleri Bakanlığı, şiddetin derhal sonlandırılması çağrısında bulundu.
FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron da İsrail’le dayanışma mesajarı vererek, bu ülkenin güvenliğine olan bağlılığını dile getirdi.
HOLLANDA:
Hollanda Başbakanı Mark Rutte “Bu şiddet durmalı. İsrail, kendini savunmak için her hakka sahip” ifadelerini kullandı.
LÜBNAN:
İran destekli Lübnan Hizbullah’ı, Filistin direnişinin liderleriyle doğrudan irtibatta olduklarını belirtti, gelişmeleri İsrail’in işgaline karşı kararlı bir cevap ve bu ülkeyle normalleşme isteyenlere bir mesaj olarak niteledi.
KOLOMBİYA Cumhurbaşkanı Gustavo Petro
, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Filistin'e yönelik işgalinin son bulmasını istedi.

Petro, "Birleşmiş Milletler (BM), dünya milletlerinin ezici çoğunluğunun oylarıyla İsrail'in Filistin'deki işgalinin sona ermesini ve bugün bilinmeyen barış anlaşmalarının yürürlükte kalmasını talep eden kararlar almıştır. Kolombiya hükümeti olarak bizim tutumumuz da bu yöndedir." ifadesini kullandı.




#İsrail
#Filistin
#Ekvador
#Kolombiya
#Latin Amerika ülkeleri
#Meksika
#Paraguay
#Peru
#Şili
#URUGUAY
7 ay önce