|

Gazzeli gençler topluma kazandırılıyor

Gazzeli işitme engelli gençler, Sadık Rafii İşitme Engelliler Okulu'nda aldıkları eğitimle topluma kazandırılıyor.

Aa
00:00 - 18/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:13 - 18/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazzeli gençler topluma kazandırılıyor
Gazzeli gençler topluma kazandırılıyor

Gazze Eğitim Bakanlığı tarafından 2 yıl önce açılan Sadık Rafii İşitme Engelliler Okulu'nda sessiz bir ders günü geçiren ekipler, öğrencilerin engelleri aşmak için verdiği mücadeyi gözlemledi.

Gazze'de işitme engelli gençlere eğitim veren tek kurum olma özelliği taşıyan Sadık Rafii İşitme Engelliler Okulu'ndan bu yıl 150 öğrencinin mezun olması bekleniyor. Normal liselerdeki müfredatın takip edildiği okulda, görsel eğitim araçlarından da büyük oranda istifade ediliyor.

18 yaşındaki işitme engelli Misa Ömer, işaret diliyle "Eğitimimi tamamlayıp hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum. Bana bu işaret dilini öğretenler gibi ben de diğer işitme engellilerin öğretmeni olmayı arzuluyorum" şeklinde kendini ifade ediyor.

İşitme engelli oldukları için eğitimin sürecinin zorlu geçtiğini ancak işaret dilini son derece başarılı bir şekilde kullanan öğretmenleri sayesinde birçok zorluğu geride bıraktıklarını belirten Ömer, günde 6 saat eğitim gördüklerini ve okuldan mezun olduktan sonra üniversiteye gitmek istediğini kaydetti.

Ömer, Sadık Rafii İşitme Engelliler Okulu'nu açarak kendilerine bu imkanı sunan Eğitim Bakanlığı'na da teşekkür etti.

Okulun İngilizce öğretmeni Siba Avde, işitme engelli öğrencilerin, İngiliz işaret dilinin Arap işaret dilinden farklı olması sebebiyle zorlandıklarını ancak bu dili öğrenmek için çok çaba sarfettiklerini dile getirdi.

İşaret dilini öğrenmek için 4 yıllık bir eğitim sürecinden geçtikten sonra okulda ders vermeye başlayan Avde, "Öğrenciler tüm zorluklara rağmen kendilerini ispat etmek ve engelleri aşmak için meydan okuyor. Ezber kabiliyetleri yüksek" dedi.

Gazze'de İngiliz işaret dili eğitimi için kaynak ve uzman eksikliği olduğundan şikayet eden Avde, sözlük ve internet sitelerinden istifade etmeye çalıştığını, görsel araçları sıkça kullandığını söyledi.

Avde, ders programının işitme engellilere göre yeniden düzenlediğini sözlerine ekledi.

Eğitim Bakanlığı Genel Sekreteri Ziyad Sabit, işitme engelli gençlere eğitim imkanı sunarak onları topluma kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakanlığın, işitme engelli mezunları gelecek yıl ilgi alanlarına göre üniversitelere yerleştirmeyi planladığını ifade eden Sabit, öğrencilere üniversitelerde gerekli imkan ve kolaylıkların sağlanacağını belirtti.

Bakanlık Genel Sekreteri Ziyad Sabit, Kuran eğitimi de aldıklarını belirttiği öğrencilerin okula ulaşımı için birçok servisin hizmet verdiğini kaydetti.

11 yıl önce