|

Genelkurmay Başkanı kız arkadaşını 'binbaşı' yaptı

Danimarka Genelkurmay Başkanı Mathiesen, kız arkadaşını ordu içinde 'binbaşı' rütbesi verdi, hakkında soruşturma başlatıldı ve geçici olarak görevinden alındı.

Yeni Şafak
11:56 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 12:01 - 2/11/2018 Cuma
Diğer
Danimarka Genelkurmay Başkanı Hans-Christian Mathiesen
Danimarka Genelkurmay Başkanı Hans-Christian Mathiesen

Danimarka Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Hans-Christian Mathiesen’e yetkisini yakınlarına ayrıcalık tanımak (Nepotizm) için kullandığı gerekçesi ile adli soruşturma başlatılacağını duyurdu. Savunma Bakanlığı Denetleme Birimi akraba veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık iddiaları üzerine 19 Ekim'de Genelkurmay Başkanı hakkında araştırma başlatmıştı. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen deliller doğrultusunda Genelkurmay Başkanı hakkında adli soruşturma başlatılacağı duyuruldu.

  • Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık için kullanılan bir kavram.

Kız arkadaşını binbaşı yaptı

Denetleme biriminin yaptığı araştırmalar sonucunda Genelkurmay Başkanı Mathiesen’in kız arkadaşına binbaşı rütbesi verebilmek için ‘uluslararası misyonlarda görev yapmış olma zorunluluğunu’ kaldırttığını tespit etti. Araştırmada Genelkurmay Başkanı’nın ayrıca kız arkadaşı için askeriyede bir ofis açtığı ve bu ofiste de onu yetkilendirildiği sonucuna ulaştı.

Soruları yanıtsız bıraktı

Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen yaptığı açıklamada konuyu yakından takip ettiğini belirtirken, soruşturmanın sonucunda kamuoyunu bilgilendireceklerini vurguladı. Frederiksen Genelkurmay Başkanı'nın istifa edip etmeyeceği sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Öte yandan Mathiesen’in geçici süre ile zorunlu izne ayrıldığı öğrenildi.

#Danimarka
#Hans-Christian Mathiesen
6 yıl önce