|

General deviren gazeteci öldürüldü

Hırvatistan'da ülkenin önde gelen işadamlarıyla ve generallerle yakın ilişkileri bulunan, savaş milyarderi lakaplı eski Savunma Bakanı General Zagorec'in tutuklanmasında rol oynayan gazetenin yayın müdürü öldürüldü

Dış Haberler
00:00 - 25/10/2008 السبت
Güncelleme: 03:26 - 25/10/2008 السبت
Yeni Şafak
General deviren  gazeteci öldürüldü
General deviren gazeteci öldürüldü

Hırvatistan'da ülkenin önde gelen gazetelerinden Nacional'ın sahibi ve genel yayın yönetmeni İvo Pukaniç karanlık bir suikaste kurban gitti. Gazetenin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonu Pukaniç ve gazetenin pazarlama müdürü olay yerinde hayatını kaybetti. Pukaniç hem ülkenin önde gelen işadamları ve 'karanlık isimlerle' hem de ordu komutanlarıyla yakın ilişki içindeydi. Pukaniç, Hırvatistan'ın, savaş yıllarında kaçakçılık yaparak balkanların en zengin adamı olan eski Savunma Bakanı general Vladimir Zagorec'le önce yakın temas içinde olmuş ardından gazetesi, generalin tutuklanmasında büyük rol oynamıştı. Gazete son günlerde yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri konusunda keskin sesler çıkarmaya başlamıştı.


TERÖR EYLEMİ

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç saldırıyı bir terör eylemi diye niteledi. Ancak henüz saldırının ardında kimin bulunduğuna dair hiç bir ipucu bulunamadı. Birçok gazetecilik ördülünün sahibi Pukanic, 6 ay önce de saldırıya uğramış ancak kurşun ıskalamıştı. Bunun üzerine devletin koruma verdiği Pukaniç 2 ay önce korumaları bırakmıştı.


Amerikan parmağı var

Hırvat basınında çıkan haberlerde suikastın 'ABD istihbaratının işi olduğu' belirtiliyor. Komşu ülkelerden yapılan açıklamalarda da ABD üzerinde duruluyor. Sırbistan Radikal Party Başkanı suikastin ABD ve Avrupa gizli servisi tarafından yapıldığını düşündüğünü kaydetti.


Savaş milyarderini onun gazetesi bitirdi

Pulanic'in, 1993'teki Hırvatistan bağımsızlık savaşında, silah kaçakçılığı yaparak Balkanlar'ın en zengin adamlarından biri haline gelen eski Savunma Bakan Yardımcısı General Vladimir Zagorec ile çok önce yakın ilişki kurdu, sonra Zagorec hakkında kaçakçılık iddialarının ortaya çıkması aralarını açtı. O tarihte Zagorec, BM'nin Hırvat Ordusu'na uyguladığı silah ambargosunu atlatmakla görevliydi. Bu da, Zagorec'in oğlununun kaçırılmasını tezgahlamakla suçlanan işadamı Hrvoje Petrac'ın 2006'daki davasında ortaya çıktı. Petrac ise Zagorec'e karşıt kampanyasını Nacional gazetesi üzerinden yürütüyordu.


SIRADA KiM VAR?

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç İvo Pukaniç suikastiyle ilgili yaptığı açıklamada 'Evet, ülkemizde terörizm var ve gerçekten sırada kimin olduğunu merak ediyorum' şeklinde konuştu. Sukasti bir terör saldırısı olarak nitelendiren Mesiç saldırının ardında kim veya kimlerin bulunduğuna dair henüz bir ipucu bulunmadığını söyledi



٪d سنوات قبل