|

Göçmen katliamına ramak kaldı

Yunanistan'da çilek tarlalarında çalışan Bangladeşli göçmenler katliamdan kıl payı kurtuldu. Sailahlı saldırıda 29 işçi yaralandı.

Cihan
00:00 - 18/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:08 - 18/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Göçmen katliamına ramak kaldı
Göçmen katliamına ramak kaldı

Peloponnes bölgesi İliya ilinde çalışan 200 Bangladeşli tarım işçisi, 6 aydır ödenmeyen ücretlerini işverenden talep etti. İşçilere işverenin 3 adamı av tüfeğiyle müdahale etti. Terör estiren silahlı adamlar, 8'i ciddi olmak üzere 29 göçmeni çeşitli yerlerinden yaraladı. Hastanede tedavi altına alınan göçmenlere yönelik ırkçı saldırı, başta hükümet olmak üzere bütün siyasi partiler tarafından sert bir dille kınandı.

Yunanistan'da göçmenlere yönelik şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor. Irkçı ve yabancı düşmanlığına sık sık maruz kalan göçmenlere bu defa yok pahasına çalıştıran işverenler saldırdı. Peloponnes bölgesi İliya ili Nea Manolada çilek tarlalarında ortalama 15-20 Euro yevmiye ile çalışan 200 Bangladeşli göçmen, 6 aydır biriken 150 bin Euro'nun ödenmesini talep edince işveren temsilcisi 3 kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Dün akşam saat 18:00'da meydana gelen olayda, Bangladeşliler işverenin temsilcisi 3 kişiden 6 aydır ödenmeyen paralarının verilmesini talep etti. Buna sinirlenen işverenin adamları, av silahıyla Bangladeşli işçilere rastgele ateş açtı. Terör estiren saldırganlar, 28 çalışanın çeşitli yerlerinden yaralanmasına sebebiyet verdi. 9 işçi Patra, 19 işçi ise Pirgos hastanelerine kaldırıldı. 8 göçmenin durumunun ciddi olduğu açıklandı. Saldırıyı düzenleyen yaşları 39, 27 ve 21 yaşlarındaki 3 kişi kayıplara karışırken, polis işvereni gözaltına aldı. Saldırganlar henüz yakalanamadı.

Saldırıya uğrayan bir işçi, yerel bir gazeteye şu açıklamada bulundu: "Bize (dün) öğlen saatlerinde paramızı alacağımız söylendi. Daha sonra akşam üzeri ödeneceği ifade edildi. Son 6 ayda alacaklarımız 150 bin Euro'ya çıktı. Paramızı vermediler ve işimize dönmemizi istediler. Biz reddedince 3 kişi ateş etmeye başladı. Bu ilk defa ödemiyor değiller. Geçen yıl bir çek verdiler. Elimde kaldı. Paramı hiçbir zaman alamadım."

Bölgede eskiden beri göçmenleri çok ucuza çalıştıran işverenler, göçmenlere ödeme yapmadıkları gerekçesiyle daha önce de benzer gerginliklere sebep olmuştu. Göçmenler, zaman zaman çok az yevmiye ile çalıştıkları gerekçesiyle seslerini yükseltmiş ancak ekonomik krizi gerekçe gösteren işverenler tarafından sömürülmeye devam edilmişti. Göçmenler, 2008 ve 2012 de aynı bölgede greve gitmiş bunun üzerine işverenlerin saldırılarına maruz kalmışlardı.Yunan devlet televizyonu ERT, yetkililerin bölgede yaşanan sorunu bildiklerini ancak şimdiye kadar haksızlıkları giderme konusunda adım atmadıkları eleştirisinde bulundu.

TEPKİLER

Öte yandan Yunan Hükümeti Sözcüsü Simos Kedikoğlu, protestocu tarım çalışanlarına insanlık dışı saldırıda bulunarak yaralayanların bütün Yunan toplumu tarafından kınandığını açıkladı. Yunan yetkililerin saldırganlara örnek olacak şekilde acilen müdahale edecekleri belirtildi.

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRİZA), saldırıyı "cinayet ve ırkçı saldırı" olarak tanımlarken, hükümetin küçük ortakları Demokratik Sol Parti "adli makamları göreve davet ederken" PASOK ise saldırıyı "ırkçı eylem" olarak tanımladı.

11 yıl önce