|

Golan’da boy gösterdi!

BM, Golan Tepeleri’nin Tel Aviv’de kalmasını garantilemeye çalışırken İsrail Başbakanı Netanyahu da bölgedeki İsrail birliklerini ziyaret etti. Netanyahu, askerlerine “Savaşa girme ihtimalinin” bulunduğunu söyledi. İsrail’in Gazze saldırılarında yerinden olan 75 bin kişinin ev ihtiyacı hala giderilemedi. Birçok aile enkazlarda veya açık alanda barınıyor. BM yetkilisi Piper, Gazze’ye yönelik ablukanın acilen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2016 Wednesday
Güncelleme: 22:32 - 12/04/2016 Tuesday
Yeni Şafak

BM'nin Suriye'deki iç savaşı bitirmekten çok işgal altındaki Golan Tepeleri'nin İsrail'de kalmasını garantilemeye çalıştığı bir zamanda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Golan Tepeleri'nde boy gösterdi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, bölgeye ziyaret gerçekleştiren Netanyahu burada yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun onlarca kez ülke sınırları dışında operasyon yürüttüğünü söyledi. Netanyahu, Hizbullah'ın “oyunun kurallarını değiştirecek silahlar” edinmesini önlemek için İsrail ordusunun onlarca kez ülke sınırları dışında faaliyette bulunduğunu söyledi. Netanyahu, sınırda bulunan askerlere hitaben, “Eğer bir savaşa girmemiz gerekirse ki bu önümüzde duran bir ihtimaldir, bunun sebebi İsrail'e yönelik tehditleri başka yöntemlerle engelleyememiş olmamızdandır.” dedi.





GAZZE'DE 75 BİN EVSİZ


İsrail'in 2014'teki saldırıları sonucu Gazze'de yerinden olan 75 bin Filistinlinin ev ihtiyacı ise hala giderilemedi. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından Gazze Şeridi'nde 16 binden fazla Filistinli aile ile görüşülerek yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre İsrail'in 2014'teki saldırılarında evleri kullanılamaz hale gelen Filistinlilerden 75 bininin ev ihtiyacı devam ediyor. Kalabilecek bir yer bulabilenlerin yüzde 50'si ise evlerini her an kaybetme korkusu yaşıyor. Birçok aile güvenlik ve özel alandan yoksun bir şekilde çadırda, yıkık ev kalıntılarında veya dışarıda açık alanda barınıyor.


Gazze'nin içinde bulunduğu bu durumun nedeni olarak, “İsrail'in 2008'den bu yana düzenlediği üç saldırı ve devam eden abluka” gösterildi.



OCHA koordinatörlerinden Robert Piper, bu duruma bir son vermek için acil uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun için de sekiz yıldır devam den İsrail ablukasının sona ermesi gerektiğini vurguladı.





LİMAN VE SANTRAL MASADA


Öte yandan Türkiye ve İsrail arasında Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik büyük oranda anlaşmaya varıldığı ileri sürüldü. Uluslararası diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasındaki son toplantı geçtiğimiz hafta İngiltere'nin Başkenti Londra'da gerçekleştirilirken, taraflar anlaşmanın metni üzerinde neredeyse anlaşma sağladı. Ancak aşılmayı bekleyen iki pürüz olduğu belirtildi. Taraflar Gazze açıklarında bir yüzer liman oluşturulması ve kente yüzer elektrik santrali gönderilmesi konusunda uzlaşıya vardı. Fakat Tel Aviv yönetimi yüzer limanın ve santralin denetiminin İsrail tarafından gerçekleştirilmesini istedi. Ankara ise denetimin BM gibi uluslararası bir organizasyon tarafından gerçekleştirilmesini talep etti.


#Gazze
#Golan Tepeleri
8 years ago