|

Gordon Brown hedef tahtasında

Banka hesaplarının ayrıntıları, ulusal sigorta numaraları gibi özel bilgilerin bulunduğu disklerin kaybolması üzerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown eleştirilere hedef oldu.

İha
00:00 - 21/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 09:54 - 21/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Gordon Brown hedef tahtasında
Gordon Brown hedef tahtasında

İngiliz basınında bugün, milyonlarca İngiliz'in bilgilerini taşıyan disklerin kaybolması, AB'nin Kosova ödevi ve Sarkozy eylemcilere meydan okudu başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish" adresinde yer alan basın özetlerine göre, gazeteler 25 milyon kişiye ait gizli bilgilerin bir bakanlıktan diğerine gönderilirken kaybolmasının, çocuk yardımı için hükümete başvuran 7 milyon ailenin bilgilerinin dolandırıcıların eline düşmesi riskini doğurduğunu yazıyor.

Financial Times gazetesi başyazılarından birini konuya ayırmış. Gazete, yaşananların Brown yönetiminin beceriksizliği şeklinde yorumlanabileceğine dikkat çekiyor.

"Brown iktidarı hükümet olarak başlıca görevlerinden birini gerçekleştirmekte başarısız oldu: Vatandaşlarını koruyamadı. Veri koruma yasalarının ihlalini falan bir kenara koyun. Banka hesaplarının ayrıntıları, ulusal sigorta numaraları ve ülkedeki hemen hemen tüm çocuğun isimleriyle donatılmış dolandırıcılar, kimlik hırsızlığını inanılmaz boyutlara taşıyabilirler. Başbakan, becerisini, henüz sınanmamış Muhafazakar lider David Cameron'ınkiyle kıyaslamıştı. Şimdi seçmenler bunu sorgulayabilirler."

Independent gazetesi de, başyazılarından birinde, krizin bir soru doğurduğuna işaret ediyor. Vatandaşlarının verilerini kaybetmiş bir hükümete, kimlik kartlarına geçiş için güvenilebilir mi?

"Veri yönetimi sicilinde bu denli muazzam bir leke bulunan bir hükümetin, ulusal kimlik kartları uygulamasını hayata geçirecek konumda olduğuna inanmakta güçlük çekiyoruz. Bu planlardan vazgeçilmelidir."

Guardian yazarı Simon Hoggart, skandalı Avam Kamarası'nda itiraf eden Maliye Bakanı Alistair Darling'in daha dün emlak kredi bankası Northern Rock'la ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatıyor ve "yeni bir gün, yeni bir felaket" diyor.

"Alistair Darling, 'Büyük, muazzam, affedilemez bir hataydı bu. diyor, her böyle şeyler söylediğinde Muhafazakar Parti sıralarındaki sesler yükseliyordu. Gölge maliye bakanı George Osborne, 'Vizyon eksikliğini boş verin. Aklınızı başınıza toplayın' dedi ama Darling'in istifa etmesi yönünde bir çağrıda bulunmadı. Kim bilir belki de, bunu Darling'in bir sonraki felaketi için saklıyordur. Bu hızla giderse de, herhalde bugün öğleden sonra iki civarına denk gelecektir bu."

Yine Guardian'ın yazarlarından Jonathan Freedland de, Darling'in bu son skandalla Maliye Bakanlığı koltuğu için yeterli olmadığını gösterdiği görüşünde.

"Aynı şey bir yıl önce Tony Blair'in başına gelseydi, ya kişisel cazibesini kullanır ya da kaya gibi sert maliye bakanını ortaya atardı. Gordon Brown bu iki seçenekten de mahrum durumda. Elinde sadece Alistair Darling var. Bir zamanlar güvenilir bir çift el olarak ün salan ama şimdi belaları mıknatıs gibi çeker görünen. Ancak Brown yine de Darling'i koltuğundan almayacaktır. İçişleri Bakanı'nı kabineden atmak bir şeydir - ki Blair bunu defalarca yapmıştı - Maliye Bakanını atmak başka bir şey. Bu, sonun

başlangıcı gibi görülebilir. Başbakan, Maliye Bakanlığı'na Jack Straw'u getirmediği için pişman olabilir. Ama şimdi Darling'le yetinmek zorunda."

"BALKANLAR'DA FELAKETE AÇILAN KAPI"

Financial Times gazetesi, hafta sonu yapılan seçimlerden bağımsızlık yanlılarının çıkmasıyla dikkatleri üzerine çeken Kosova'nın statüsü hakkındaki kararın daha fazla ertelenemeyeceğini, Arnavutlar'ın tek başlarına bağımsızlık yönünde hareket etmeleri halinde bunun çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını yazıyor:

"AB, BM'nin koşullu bağımsızlık planına, Sırbistan'ın yatıştırılamaz muhalefetine karşın, önderlik etmelidir. Brüksel Washington'un desteğine güvenebilir ama işi başından aşkın Amerika'nın bu konuda liderlik yapmasını beklememelidir. Tehlikeleri sınırlandırmak için AB, Kosova'da acil durumlara müdahale edecek barış gücü askerleri ve bağımsızlığını yeni kazanmış bu devlete tavsiyelerde bulunacak sivil misyonları hazır bulundurmalıdır. Tüm bunlar olurken de, Sırbistan'ın AB'ye endeksli ülkeler ailesinden uzak kalmaması için her tür çaba sarf edilmelidir."

Guardian yazarı Simon Jenkins ise, Kosova'nın bağımsızlığının Balkanlar için bir felaket olacağı görüşünde.

"Kosova, Batı'nın koruması altında bir bölgedir. Fiili özerkliğini, hukuki bağımsızlığa dönüştürmesi için elzem bir ihtiyaç bulunmamaktadır. Priştina kullanabileceği kadar özerkliğe zaten sahiptir. Bu nedenle bu anlamsız meydan okumasından vazgeçmesi, Sırbistan'da az da olsa gurur bırakması istenmelidir. Bir savaşın başlaması halinde, Kosova kesinlikle kazananlar arasında olmayacaktır."

Fransa'da ulaştırma sektöründeki grev sürerken, yüz binlerce kamu çalışanının da maaş zammı ve iş güvencesi talebiyle bir günlük greve gitmesi gazetelerin hemen hepsinde, iç sayfalarda yer bulan bir konu.

Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "Teslim olmayacağız ve geri çekilmeyeceğiz" sözlerini ön plana çıkarırken, Independent da cumhurbaşkanının "Eylemcilerin Fransa'yı rehin aldıklarını" söylediğini yazıyor.

Times gazetesindeki bir başka haberde ise, Irak'tan kaçan mültecilerin evlerine dönmeye başladıkları belirtiliyor.

"Bağdat'taki güvenlik koşullarının iyiye gittiğine kanaat getiren Iraklı mülteciler, büyük oranlarda evlerine dönmeye başladı. Bazı tahminlere göre, son aylarda binlerce mülteci sığındıkları Suriye'den ayrıldı. Şam'ın bir zamanlar 1.5 milyon Iraklı mülteciyi ağırlayan Saide Zeyneb semti, şimdi terkedilmiş durumda. Ev fiyatları tepe taklak oldu, eskiden kalabalıktan geçilmeyen dükkan ve otobüsler bomboş."

Independent, bugün bilim dünyasındaki bir gelişmeyi okurlarına duyurdu.

"İlk defa bir deney tüpünde, insan derisinden kalp kası ve beyin hücreleri geliştirildi. Bu, kök hücre araştırmalarında insan embriyolarının klonlanmasına duyulan gereksinime son verebilecek önemli bir buluş. Bilim insanları bu sayede, hastaların deri hücrelerinden yedek dokular geliştirilebileceğine, bunun da Parkinson'dan kalp hastalıklarına kadar tedavisi bulunmayan bir dizi rahatsızlığa yeni tedaviler sağlayabileceğine inanıyor."

16 yıl önce