|

Görülmemiş trajedi

İpek'ten kaçan Adem Paşa: "Bunları dünyaya duyurun artık. Sokaklar katledilen Müslümanlar'ın cesetleriyle dolu. Sırp özel birlikleri evlerini terketmek istemeyen Arnavutlar'ı gözlerini kırpmadan öldürüyorlar. Köyler harabeye döndü. Sırplar, Arnavutlar'ı kovduktan sonra kentin en güzel evlerine yerleştiler."Zocissht'ten gelen Berdil Kabaşi: "Herkesten ellerini başlarına koyarak yere oturmalarını istediler. Korkutmak için kafalarımızın üstüne ateş ettiler. Sırp zafer işareti yapmamızı ve 'Sırbistan, Sırbistan' diye bağırmamızı emrettiler. Reddedenleri hiç acımadan anında katlettiler. Çocukların çığlıkları kurşun seslerine karışıyordu."

Yeni Şafak
00:00 - 30/03/1999 Salı
Güncelleme: 10:01 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kukes- Arnavutluk'un kuzeyine ulaşan onbinlerce Kosovalı Arnavut muhacirler Sırplar'ın tüyler ürpertici vahşetlerini anlatırken göz yaşlarını tutamıyor. NATO'nun Yugoslavya'ya hava operasyonunun ardından Sırplar'ın Arnavutlar'a karşı giriştikleri yeni katliam ve zorunlu sürgün dalgası, onbinlerce Arnavut'un evlerini terketmesine yol açtı. Kosova'nın en büyük ikinci şehri olan İpek'ten göç eden Adem Paşa, Sırp özel birliklerinin evlerini terketmek istemeyen Kosovalı Arnavutlar'ı gözlerini kırpmadan öldürdüklerini" söyledi. İpek'ten kaçarken arkalarında çok sayıda defnedilmemiş insan bıraktıklarını belirten Paşa, Sırplar'ın etnik olarak temizledikleri kentin en güzel evlerine yerleştiklerini açıkladı. "Bunları Dünya'ya duyurun artık" diye feryat eden Paşa, Sırplar'ın Cumartesi günü Zatra ve Kabechtic bölgelerini yakıp, insanları katledip ve halkı terketmeye zorlama eylemleriyle 'temizledikten' sonra Pazar günü İpek'e girdiklerini söyledi.

"Sırbistan Sırbistan diye bağırtıyorlar"

Zocissht'ten gelen Berdil Kabaşi ise Sırplar'ın bir çok köyden kaçan 15 bini aşkın Kosovalı Arnavut'u Celline köyü yakınlarındaki bir tepede yakaladıklarını söyledi. "Sırplar önceki gün Celline yakınlarındaki tepeye geldiler ve havaya ateş açtılar" diyen Kabaşi, Sırplar'ın herkesten ellerini başlarına koyarak, yere oturmalarını istediklerini söyledi. Korkutmak için insanların kafalarının hemen üstüne ateş ettiklerini belirten Kabashi, muhacirlerden üç parmaklarıyla Sırp zafer işareti yapmalarını ve 'Sırbistan, Sırbistan' diye bağırmalarını istediklerini kaydetti. Bağırmayı reddedenleri hiç acımadan anında katlettiklerini ifade eden Kabaşi, tepede çocuk çığlıklarının ateş seslerine karıştığını belirtti. Sırplar'ın mültecilerin ne kadar para ve mücevher varsa topladıklarını söyleyen Kabaşi, "Tüm bunlar başınıza Amerika yüzünden geldi. Büyük Arnavukluk istiyordunuz. Gidin de kurun" dediklerini aktardı.

"Gitmezseniz öldürüleceksiniz"

Sırp polisi, İpek kentinde yaşayan Arnavutlar'dan kenti terketmelerin, aksi halde öldürülecekleri tehdidinde bulundu. NATO askeri sözcüsü İngiliz General David Wilby, Sırp güçlerinin İpek kentindeki Arnavut erkekleri toplayarak bilinmeyen bir yöne götürdüklerini belirtti.Wilby, Sırpların, Arnavutlar'a kenti terk etmemeleri halinde katledilecekleri tehdidinde bulunduklarını kaydetti. Sırplar, Arnavutluk ve Makedonya sınırında bulunan Sırp güçlerinin, Arnavutların elindeki bütün kimlik kartları ile pasaportlarına el koydu. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce