|

Gözlerini ''Rusya''da açma'' korkusu var

Büyük sürgünün ardından Kırım''da yeniden hayat kuran Tatarlar bir kez daha ''Rus işgali'' korkusunu yaşıyor. Evleri işaretlenen Tatarlar, saldırı endişesiyle rahat uyku uyuyamıyor.

Dış Haberler
00:00 - 9/03/2014 Pazar
Güncelleme: 19:32 - 8/03/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Gözlerini ''Rusya''da  açma'' korkusu var
Gözlerini ''Rusya''da açma'' korkusu var

İkinci Dünya savaşı sırasında Sovyet diktatör Josef Stalin tarafından sınırdışı edilen 200 binden fazla Kırım Tatarı sürgün yolunda büyük kayıplar yaşadı. 1944''teki büyük sürgünün ardından 1991''de Sovyetler''in çözülmesinden kısa bir süre önce yurtlarına dönmeye başlayan Tatarların sayısı bugün 300 bin civarında. Kırım''ı evleri gibi gören Tatarlar, bu kez ''Rus işgali'' korkusuyla yaşıyor. Yıllarca Sovyetler Birliği''nin en ücra köşelerinde sürgünde yaşadıktan sonra kendilerine yeni bir yaşam kurmak için Kırım''a yerleşen, çoğunluğu Müslüman 200 Tatar aile, Rus askerlerinin kontrolü altındaki yarımadada artık kendilerini güvende hissetmiyor. Kyiv Post gazetesinden Christopher J. Miller''a konuşan Ana-Yurt köyünden Aziz Ziyatdinov, haftalardır rahat uyku uyuyamadıklarını söyledi.

20 YIL SONRA

Aslında Rus askerlerinin varlığı yüzünden Kırım Tatarlarının huzuru şimdiden bozulmuş durumda. Son haftalarda bazı evlerin işaretlendiği ve kapılara ''X'' işaretinin çizildiği söyleniyor. Kırım Tatarları Meclisi üyelerinden Ildar İbraimov, ''Burada bir hayat kurmak 20 yılımızı aldı, şimdi bunu da elimizden alacaklar diye korkuyoruz'' derken, kendilerini bir sabah ''Rusya''da uyanmak'' gibi olabilecek en kötü durumlara hazırladıklarını ancak yine de barış ve refah hayali kurduklarını ifade ediyor.

18 bin Rus askeri

Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyukh, Rusya''nın, Ukrayna ile imzalanan Karadeniz donanmasının ülkede konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmayı ihlal ettiğini kaydederek, Kırım Özerk Cumhuriyeti''nde 6 bini özel tim olmak üzere 18 bin civarında Rus askerinin bulunduğunu ifade etti. Tenyukh, söz konusu anlaşma çerçevesinde, ülkede sadece 12 bin 500 Rus askerinin bulunması gerektiğini bildirdi.


10 yıl önce