|

Grozni onları şok etti

Çeçenistan'da incelemelerde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyeti, Grozni'nin harabe halini görünce şok oldu. Heyet başkanı Judd, "21'inci yüzyılın başında Avrupa kıtasında, uzun vadeli yıkım ve buna bağlı acılar çok korkunç" dedi.

.
00:00 - 13/03/2000 lundi
Güncelleme: 14:36 - 11/01/2014 samedi
Yeni Şafak
Grozni onları şok etti
Grozni onları şok etti

GROZNİ- Çeçenistan'da önceki gün incelemelerde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti üyeleri, Rus ordusu tarafından aylardan beri bombalanan başkent Grozni'nin durumu karşısında "şok olduklarını" söylediler. İngiliz parlamenter Frank Judd, Rusya'nın Çeçenistan'daki operasyonlarından sorumlu yetkililerden General Gennadi Troşev öncülüğünde düzenlenen ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "21'inci yüzyılın başında Avrupa kıtasında, uzun vadeli yıkım ve buna bağlı acıların korkunç olduğunu" belirtti. Judd, "En büyük bedeli, sıradan, masum insanlar ödedi" diye konuştu. AKPM heyeti ayrıca, Çeçen mahkûmlara işkence yapıldığı belirlenen Çernokozovo'daki cezaevini de ziyaret ettiler. Heyet üyelerinin cezaevinde görüştükleri Çeçen mahkûmlar'dan çoğunun gerçekleri açıklamaktan korktuğu bildirildi.

Raporu Starsbourg'da açıklayacaklar

Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi heyeti Başkanı Judd, Moskova'ya dönüşünde geniş çaplı açıklama yapmaktan kaçındı. Heyet yetkilileri tarafından İTAR TASS ajansına verilen bilgide, Kuzey Kafkasya ziyareti sonuçları ile ilgili tüm gözlemlerin tek rapor halinde Nisan ayında Fransa'nın Strazbourg kentinde yapılacak AKPM toplantısında açıklanacağı söylendi. "Ben hayatımda çok şey gördüm. Fakat bu kadar büyük kentin böyle berbat ve dağınık durumda olmasıyla ilk kez karşılaşıyorum" diyen Judd, "Halen Grozni'de oturan insanlara hayranım. Onlar yaşamak için çok ağır bir bedel ödediler" diye konuştu.

il y a 24 ans