|

Guantanamo Uygurları serbest

ABD mahkemesi 7 yıl Guantanamo'da tutulan müslüman Uygurların serbest bırakılmasına karar verdi

Cihan
00:00 - 7/10/2008 Salı
Güncelleme: 21:52 - 7/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Guantanamo Uygurları serbest
Guantanamo Uygurları serbest

ABD Federal Mahkemesi Hâkimi, 7 yıl Guantanamo'da tutulan 17 Uygur'un masum olduğuna karar vererek, salıverilmesine karar verdi. Ayrıca Çin vatandaşı Uygurların ABD'ye girişine de izin verildiği belirtildi.

ABD Federal Hakimi Ricardo Urbina, Guantanamo askeri hapishanesinde tutulan Çin vatandaşı 17 Uygurun serbest bırakılmasına ve ABD'ye girişine izin verdiğini açıkladı. Hakim, 7 yıl hapishanede tutulan kişilerin terörist oldukları veya ülke güvenliği için risk taşıdıkların dair hiçbir delil olmadığını kaydetti. ABD'li hakim bu durumda ülke Anayasasının kişileri sebepsiz alıkoymayı yasakladığın belirterek, Uygurların Cuma günü ABD'de yapılacak duruşma için mahkemeye getirilmesi yönünde talimatlar verdi.

Uygurların ne zaman salıverilecekleri konusunda ise net bir açıklama yapıladı.

Mahkumların avukatı bununla bir ilkin yapıldığını ve federal mahkemenin Guantanamo'da tutulan şahısların ABD'ye girişine izin verdiğini bildirdi. Uygurların Çin'den kaçarak Afganistan'da kamplarda yaşadığı ve ABD'nin 2001'de bu ülkeyi bombalamaya başladığı dönemde dağları sığındığı bildirildi. Pakistan tarafında yakalanan Uygurlar ABD'ye teslim edilmişti. ABD'nin Uygurların terörist olmadığına kara vermesine rağmen Uygurları kabul edecek ülke olmadığında Guantanamoda tutuluyorlardı. Uygurların Çin'e dönemeyecekleri ve dönmeleri durumunda baskılar ile karşılaşacakları belirtiliyor.

16 yıl önce