|

Gül: Rapor bizim için yok hükmünde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin Palmer Komisyonu tarafından hazırlanan rapora ilişkin 'Rapor, açıkçası bizim için yok hükmündedir' dedi.

Aa
00:00 - 2/09/2011 Cuma
Güncelleme: 14:10 - 2/09/2011 Cuma
Yeni Şafak
Gül: Rapor bizim için yok hükmünde
Gül: Rapor bizim için yok hükmünde

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Soruşturma Komisyonunun İsrail'in Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin hazırladığı Palmer raporu hakkında 'Rapor, açıkçası bizim için yok hükmündedir' dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, cuma namazını kıldığı Tarabya Merkez Camisi'nden çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BM'nin Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin raporuyla ilgili bir soru üzerine Gül,  konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaların, Türkiye devletinin pozisyonu olduğunu söyledi.

Gül, şunları kaydetti:

'Aslında bu açıklamalar ve bu tedbirler daha erken alınacaktı ama müttefik ülkelerin iyi niyetli gayretlerine fırsat vermek için bugün beklenmiştir. Şu an olayların unutulmadığını ve vatandaşlarımızın hak ve hukukunun sonuna kadar korunacağını göstermek açısından devletimizin kararlılığını bazıları belki anlayamamışlardı. Şu anda alınan tedbirler bunun ilk aşamasıdır. Olayların seyrine göre, İsrail'in davranışına göre daha ileride alınacak başka tedbirler de söz konusu olabilir.'


'KENDİ HALKINA DA YÜK OLAN BİR HÜKÜMET'

İsrail hükümetinin kendi halkına da aslında yük olan bir hükümet olduğunu belirten Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Hiçbir güvenilirliği de söz konusu değildir. Orta Doğu'da olup bitenleri belki de en iyi şekilde tahlil etmesi gereken İsrail hükümeti iken tamamen strateji yoksunu bir durumdadır. Türkiye, bu bölgenin en güçlü ülkesi olarak sadece kendi hak ve hukukunu değil, tüm mazlumların da hak ve hukukunu korumakta elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir. Uluslararası camianın da bunu bilmesi gerekmektedir. Türkiye, barış ve istikrar peşindedir. Barış ve istikrarın sağlanması için de İsrail'in atması gereken adımlar vardır bölgede. Ümit ederiz ki bunları kendileri fark etmiyorsa onların müttefikleri onlara fark ettirecek şekilde anlatırlar.'

Cumhurbaşkanı Gül, 'Raporda bir özür tavsiyesi yok, Türkiye'nin beklentilerin aksine. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki soru üzerine de 'Rapor, açıkçası bizim için yok hükmündedir' dedi.



13 yıl önce