|

Güle güle şampiyon

Muhammed Ali toprağa veriliyor... Efsane boksör için dün ilk maçına çıktığı ‘Freedom Hall’da cenaze namazı kılındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji Bakanı Albayrak, Spor Bakanı Kılıç ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in de ön sırada saf tuttuğu namaza yaklaşık 15 bin Müslüman katıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 10/06/2016 Cuma
Güncelleme: 09:16 - 10/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

Muhammed Ali toprağa veriliyor... Kentucky eyaletinin Louisville şehrinde efsane boksörün ilk profesyonel maçına çıktığı “Freedom Hall"da cenaze namazı kılındı.



İKİ SUREDEN AYETLER OKUNDU


Namaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1977 yılında İslamiyeti seçen İngiliz müzisyen Yusuf İslam, 17 yaşındayken İslamiyete geçen ABD'li akademisyen ve kanaat önderi Hamza Yusuf, Nation of Islam lideri Louis Farakhan, siyahi hakları aktivisti Jesse Jackson, aralarında Muhammed Ali'nin maçlarını da organize eden ünlü boks organizatörü Don King'in de bulunduğu spor dünyasından çok sayıda temsilci ve 15 bini aşkın Müslüman katıldı.







Başka dinlerden insanlar da Muhammed Ali'nin vasiyeti uyarınca salonda kendilerine ayrılan bölümde cenaze törenini izlediler. Namaz öncesi salonda Rahman ve Fecr suresinden ayetler okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Muhammed Ali'nin naaşı Yusuf İslam ve Hamza Yusuf'un da aralarında olduğu bazı Müslümanlar tarafından tekbirler eşliğinde cenaze aracından alınarak salona getirildi.







İKİNCİ TÖREN BUGÜN


Tabutun üzerindeki örtüde Kuran'ı Kerim'den ayetlerin olduğu görülürken tabutun önünde Amerikalı Müslüman toplum önderleri bir süre bekledi. İmam Zaid Shakir cenaze namazı hakkında kısa bilgi verdikten sonra namazı kıldırdı. Aile üyeleri de törende kendilerine ayrılan bölümde taziyeleri kabul etti. Efsane boksör için ikinci tören bugün “KFC Yum! Center"da yapılacak. Bu törene diğer dinlerden temsilciler ile farklı toplum kesimlerinden Muhammed Ali'nin sevenlerinin katılması bekleniyor.



BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK




Buradaki törende eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın yanı sıra, oyuncu Will Smith, komedyen Billy Crystal ve spor sunucusu Bryant Gumbel'ın da konuşma yapacağı belirtildi. Yarın naaşı Louisville caddelerinde belirlenen güzergahta taşınacak efsane boksör Muhammed Ali, Cave Hill mezarlığında toprağa verilecek.



Erdoğan efsane için makale yazdı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, efsane boksör için “Muhammed Ali'nin mirasını yaşatmak" başlıklı bir makale kaleme aldı. ABD'de yayın yapan Bloomberg gazetesinde yer alan makalede Erdoğan özetle şunları kaydetti: Dünya liderleri, Ali'nin ideallerini hayata geçirerek birçok kalıcı soruna çözüm bulabilir. İnsanlığın çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu ve görünüşe göre bu acil sorunları doğrudan ele alacak cesareti olmadığı bir dönemde, dünya liderleri Muhammed Ali'den esinlenebilirler. Ali'nin yıllar önce ortaya koyduğu meseleler halen güncelliğini korumaktadır. Bu itibarla, 'Halkın Şampiyonu'nu onurlandırmanın doğru yolu, özgürlük, eşitlik ve dayanışma tasavvurunu yaşatmaktır."



Itri ile uğurlandı


  1. Muhammed Ali'nin tabutuna üzerinde ayetler yazan bir örtü örtüldü. Cenaze namazını ABD'deki Müslüman toplumu liderlerinden İmam Zaid Şakir kıldırırken Muhammed Ali'nin ailesi kendilerine ayrılan yerde taziyeleri kabul etti. Şampiyon'un naaşı, ünlü Türk bestekar Itri'nin bestesi olan tekbirler ve salavat-ı şeriflerle salondan uğurlandı. Amerika Diyanet Merkezi Başimamı Ali Tos'un getirdiği tekbirlere salonda bulunan binlerce Muhammed Ali hayranı Müslüman da eşlik etti.

Sonradan İslam'ı seçenlere rol model oldu


Muhammed Ali'nin cenaze törenine katılan Yusuf İslam, “Muhammed Ali, benim gibi sonradan İslamı seçenler için rol modeldi" dedi.Kendisinin ve tüm Müslümanların efsane boksör için dua ettiğini ifade etti.





DÜNYAYI SALLADI


Yusuf İslam gibi sonradan İslamı seçen ABD'li Müslüman kanaat önderi Hamza Yusuf da Muhammed Ali'nin 20 ve 21. yüzyılların en büyük insanlarından birisi olduğunu vurguladı. Yusuf, “Cenazesine tüm dünyadan insanlar var. O söylediği gibi tüm dünyayı salladı" diye konuştu.



ÖNEMLİ BİR DEĞER YİTİRİLDİ


Efsane boksörün cenaze namazını kıldıran İmam Zaid Şakir de İslam dünyasının çok önemli bir değerini kaybettiğini söyledi. Şakir, Muhammed Ali tüm dünyada birçoklarına ilham verdiğini vurguladı.










#Muhammed Ali
#Recep Tayyip Erdoğan
#Freedom Hall
8 yıl önce